Canicross: Sportovní běhání se psem

Canicross


16. 7. 2018

-->

Baví vás běhání a máte doma pejska, který s vámi vaši zálibu sdílí? Pak máte ideální předpoklady pro to, abyste svou společnou zálivu využili v disciplíně zvané canicross – tedy ve sportovním běhání se psem.

Ačkoli canicross není žádná věda, i tato disciplína má svá specifika. Připravili jsme pro vás nejdůležitější doporučení, abyste si běhání užili jak vy, tak i váš chlupáč. Největší chybou by totiž bylo vypustit studium a pokazit tak začátek.

Canicross

Canicross vs. „Obyčejné“ běhání se psem

Předtím než se pustíme do tajů canicrossu, je důležité ujasnit si terminologický rozdíl mezi canicrossem a “pouhým” během se psem. Canicross je sportovní disciplína, kdy máte psa připnutého na speciální šňůře ke svému bedernímu pásu. Váš čtyřnohý kámoš prošel tréninkem a v pravém slova smyslu je vaším běžeckým parťákem. Kdežto běh se psem může být jen vyběhnutí si ven, kdy si pes běhá, jak se mu zlíbí.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Plemeno je důležité

“V zásadě je sice jedno, jestli je pes malý nebo velký, ale umíte si představit, že byste na pětikilometrovou trasu vzali svého třicetikilového anglického buldoka? V lepším případě by nikam nešel v tom horším by se mu něco stalo. Proto vždy zvažte, zda vašim ambicím odpovídají možnosti vašeho parťáka,” upozorňuje Zuzana Novotná z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz. Pokud jste propadli běhu a teprve si vybíráte psa, pak je volba správného plemene tím nejdůležitějším rozhodnutím.

CC BY 2.0 - Harold Meerveld | Flickr
Foto: Canicross, CC BY 2.0 – Harold Meerveld | Flickr

Ideálními parťáky pro běh jsou středně velká plemena. Pro potřeby canicrossu se nejlépe hodí Evropský saňový pes, který byl pro tuto činnost vyšlechtěný a disponuje řadou předností jako síla, rychlost a vytrvalost, které ho předurčují být skvělým sparing partnerem.

Dopřejte psům dětství

Buďte na štěňata obezřetní a nechte je užít si dospívání. Nemá smysl začít běhat s pejskem dříve, než dovrší jeden rok. V opačném případě byste riskovali, že ohrozíte jeho zdravý vývoj. To však neznamená, že by měl rok ležet doma v pelechu. “Berte ho ven na procházky, do přírody, mezi pejsky či na cvičák. Budujte se svým psem pozitivní vztah a naučte ho povelům. Všechno se vám později při canicrossu bohatě vrátí,” radí Zuzana Novotná z chovatelského e-shopu SpokojenýPes.cz.

Začínáme zlehka

Nadešel den D a vy jste se rozhodli vyzkoušet sparing partnera v praxi. Zprvu si vytyčte cíl zdolat kratší trasu, abyste si udělali obrázek o reálné kondici vašeho pejska. Řekněme, že první týden budete běhat kilometrovou trať. Vyvarujte se tvrdým povrchům typu asfaltových cest a volte travnaté porosty nebo lesní terén. Pokud to parťák zvládá, tak postupně přidávejte na vzdálenosti, ale i obtížnosti terénu. Při běhu se snažte psa usměrňovat, aby se nenechal zbytečně rozptylovat. Nikdy však na něj netlačte, naopak snažte se ho pozitivně motivovat, chválit a odměňovat.

Racheal Bailey of Akna K9 Academy with two of her running dogs.jpg
Foto: Akna z Anglická Wikipedie, CC BY-SA 3.0, zde

Závěrem si uvědomte, že běhání je pro psy především otázkou zábavy. Váš pejsek neběhá s vidinou dobře vypadajících křivek nebo aby nabral vysněnou kondici. Jeho hlavním stimulem je zábava. Snažte se být kreativní. Měňte délku trasy, typy povrchů, hledejte nová místa, ale i další nadšence do canicrossu. Jakmile jednou psovi běhání znechutíte, tak bude velmi obtížné jej znovu správně motivovat.

Na co si dát u canicrossu pozor:

  • Ujistěte se, že váš pes je zdravý
  • Nezapomeňte na dodržování pitného režimu
  • Pes by měl běhat s prázdným žaludkem, abyste eliminovali riziko torza žaludku
  • Dejte si pozor, aby nebylo venku až příliš teplo

Článek jsme připravili ve spolupráci s internetovým obchodem SpokojenýPes.cz

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.