Jak krmit psa v pokročilém věku (seniora)

Krmení psa


30. 5. 2015

-->

Fyzická kondice a zdraví se u psů podobně jako u lidí s věkem zhoršují. Hůře se přizpůsobují stresu, změnám prostředí a tělo ztrácí schopnost obnovy. Proto musíme věku přizpůsobit i složení stravy, abychom nezpůsobovali našemu příteli zdravotní komplikace a alespoň v rámci možností ho udrželi v kondici. Speciální stravu bychom měli začít podávat okolo sedmého roku. V tomto období se psům zpomaluje metabolismus, a proto potřebují i menší kalorický příjem.

Pokud chceme zařídit našemu psovi důstojné stáří, změna stravy je naprostou prioritou. Ovšem pozor. Neexistuje bohužel žádné obecné pravidlo, které by stanovilo, co je pro něho to nejlepší. Vždy totiž to nejlepší vyplývá z jeho aktuální kondice a zdravotního stavu. Většina stravy pro seniory obsahuje méně bílkovin, sodíku a fosforu, což prospívá srdci, játrům i ledvinám. Měli bychom ale také dbát na zvýšení přísun vitamínů a minerálů.

Krmení psa seniora

Starší retrívr

Obezita starších psů

Velkým strašákem starších psů je obezita, které tedy musíme předcházet. Pokud je pejsek obézní, dožívá se daleko nižšího věku a bohužel také s velmi špatnou kvalitou života. Bojovat proti obezitě tedy musíme kvalitním a vhodným krmivem a samozřejmě také zajistit potřebné množství pohybu.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Pozor na onemocnění kloubů! Dochází k prudkému snížení pohyblivosti a v závažnějším stádiu je nutné, aby pes užíval léky proti zánětu a bolesti. Obezitu potom musíme naprosto eliminovat. Ta by způsobila neúměrnou zátěž jak pro pohybový aparát, tak pro srdce. V tomto případě je nejlepší navštívit svého veterináře a nechat si sestavit dietní plán přímo pro Vašeho psa. Třeba bude mít jen vyšší obsah vlákniny, nebo bude méně energeticky náročný, ale existují i další diety. Ledvinová, jaterní, při onemocnění srdce, atd.

Pokud se rozhlížíme v obchodu, které krmivo pro seniora vybrat, nesmíme zapomenout se také orientovat podle velikosti plemene a případně zohlednit alergie, kterými pes trpí.

Dopřejme tedy svému psovi důstojné stáří. Vhodný výběr stravy je opravdu to nejjednodušší, co pro něho můžeme udělat. Prodloužíme mu tak život i o několik let.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.