Jak odstranit zvířecí chlupy… ze sedačky, koberce a oblečení?

Péče o kočičí srst


30. 11. 2018

-->

Když si pořídíte chlupatého mazlíčka, vstupujete chtě nechtě do světa věčného odchlupování. Chlupy totiž budou úplně všude. A i přesto, že ty naše zvířecí parťáky milujeme, je občas potřeba udělat uklízecí nálet a zbavit se i těch nejmenších zatoulaných chuchvalců. Jak na to? Dáme vám rady a tipy, jak odstranit chlupy z koberce, pohovky a dalších nejrůznějších materiálů.

Kam čisticí váleček nemůže, vysavač pomůže

Kvalitní vysavač se silným tahem je prostě základ, ať už na odstranění chlupů ze sedačky, nebo z koberce. Pokud nejste ve světě elektra příliš zběhlí, doporučujeme se vydat do specializované prodejny, kde vám vhodný model doporučí odborník, nebo využít různých srovnání, například srovnávací test vysavačů od expertů z Arecenze. Vybrat totiž ten správný vysavač není tak lehké. Závisí to na materiálu, který chcete vysávat, na výkonu, hmotnosti, velikosti, typu vysávání, rozpočtu a mnoha dalších faktorech. Nezapomeňte, že vysávat nemusíte jen podlahu, ale také čalouněný nábytek, pohovky, křesla, podsedáky, autosedačky, přehozy, potahy, textilní rohožky…

Ležící kočka a pes

Jak odstranit zvířecí chlupy

Odchlupovače jsou pravou rukou všech majitelů zvířat. Víme o tom své. Bez nich neuděláme ani ránu. Doma, v práci i v autě máme vždy minimálně jeden váleček. Že to neznáte? Velká škoda! Jedná se o čisticí válečky s „lepítky“, které si bleskurychle poradí s odstraněním chlupů z oblečení. Ale kreativitě se meze nekladou. Když je nouze, skvěle poslouží i k odchlupení gaučů, dekoračních polštářů a všech dalších míst, kde si udělal váš mazlíček dočasný pelíšek. Válečky můžete zakoupit ve zverimexech a domácích potřebách.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

A co když dojde poslední rolička? Vyzkoušejte gumové rukavice. Takové ty tradiční na úklid. Díky svému materiálu se na ně chlupy lepí raz dva. Stačí tedy párkrát pohladit pohovku a u toho sbírat nashromážděné chomáčky chlupů.

Vysavač mokré vysávání

Investujte do kvalitního vysavače, vyplatí se to.

Jak se zbavit chlupů na oblečení?

Pokud máte doma delší dobu kočku či psa, možná se vám stalo, že i z čerstvě vypraného oblečení byste si mohli poskládat další kočku. Abyste se při odstranění chlupů z oblečení neuválečkovali, vezměte si do parády pračku. Vyčistěte filtr a pohledejte usazené chlupy v gumovém těsnění u dvířek. Jednou za čas také nechce pračku prát na prázdno s čisticím přípravkem. Použít můžete speciální prostředek určený k těmto účelům, nebo vyzkoušejte ocet, starou dobrou klasiku na odstranění vodního kamene.

Naučte se správně prát

Nejlepší způsob, jak odstranit chlupy z oblečení a jiných menších textilií, je zvolit správný způsob praní. Prát doporučujeme na vysoké otáčky (samozřejmě pokud to neublíží materiálu) a s houbičkou na nádobí. Jednoduše ji vložte do bubnu společně s oblečením. Zachytávají se do ní během praní chlupy. Po praní ji vyndáte, zbavíte chlupů (ručně) a klidně ji můžete ještě párkrát použít.

Houbička na nádobí

Nemusíte kupovat speciální lapače chlupů do pračky, vyzkoušejte nejdříve houbičku na nádobí

Špatně vyprané oblečení může mít na svědomí také stará, dosluhující pračka. Pokud už má své nejlepší roky za sebou, nebojte se ji vyměnit za novější model. Ideálně takový, který má nainstalovaný program na odstranění zvířecích chlupů. Skvělým parťákem je také sušička (samostatná či pračka se sušičkou v jednom). Spolu s odchlupovačem je to nejlepší vynález pro majitele zvířat. Prádlo vyndané ze sušičky je krásně nadýchané, čerstvé, suché a hlavně s minimálním počtem chlupů. Rady a tipy k výběru správné pračky, sušičky i dalších spotřebičů podle jejich vybavenosti funkcemi jsou k nalezení v téměř všech internetových porovnávačích.

Pokud je sušička nereálná, věšte prádlo na čerstvém vzduchu. Ideálně v místě, kde fouká vítr. O zbytek chlupů se můžete postarat těsně před žehlením, kdy si vezmete do ruky váleček a rychle každý kousek „oválečkujete“.

Tip na závěr: Uzavřené, nedobytné skříně

Nevíme, jak u vás doma, ale naše kočky si umí chytře otevřít skříň, vlézt si do ní a uvelebit se v čerstvě vypraném prádle. Když pak saháme po svém oblíbeném tričku, čistém ručníku či utěrce, nešťastně po chvíli odhodíme daný kousek na hromadu dalších zachlupených věcí. Proto doporučujeme volit šuplíky a skříně s těžce otevíratelnými dveřmi (s dětskou pojistkou, klikou či jinou vychytávkou). Ať to mají ti naši mazlíčci při příští návštěvě šatníku aspoň trošku složitější. :-).

Už jako malá jsem propadla zvířecímu světu. Sedávala jsem hodiny u National Geographic a Animal Planet a vypisovala si horlivě všechny zajímavosti ze zvířecí říše. A nadšení mi zůstalo dodnes.
Díky mým milovaným chlupáčům - psovi Matesovi a dvou kočičím sourozencům - můžu dnes jako copywriterka Rezavá liška sdílet své zkušenosti s ostatními a pomáhat tak začínajícím majitelům.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.