Jak vychovávat štěně krysaříka

Štěně krysaříka


6. 5. 2015

-->

V minulém článku jsme vám poradili, zda si vybrat za psa krysaříka, nebo ne. V tomto článku už možná své štěně máte. Jak jej tedy vychovat?

Jak vychovávat štěně krysaříka

Jak vychovat štěně krysaříka k obrazu svému? Dá se toho dosáhnout jen s naprostým smyslem pro důslednost a svatou trpělivostí. Oč je tento pejsek menší, o to více potřebuje pohyb. Krysařík je totiž od přírody hodně hyperaktivní pejsek. Nikdy nemá význam zkoušet s ním jakékoliv povely, pokud má v sobě dostatek energie. Takže vždy napřed vydatná procházka a teprve potom výcvik.

Děti si s ním užijí spoustu zábavy, nesmí si na něj však dovolovat

Děti si s ním užijí spoustu zábavy, výchova je však těžší.

Chození na vodítku

Tohle se týká především chození na vodítku. Má velkou tendenci tahat a běhat za každým pejskem, kterého potkáme. Stačí maličko cuknout, upozornit ho jménem a snažit se ho udržet co nejvíc u nohy. K tomu nám nejlepší službu poskytnou kšíry, jež navíc zabezpečí, že se nám pejsek nevysmekne a nevlítne pod první auto, které pojede. V případě neuposlechnutí prostě pořád dokola opakovat cuknutí, až si pejsek uvědomí, jak to má správně být. V okamžiku zaznamenání prvních pokroků, nezapomínáme chválit. Je to velmi důležité.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Odměny při výchově

Při výchově krysaříka, co se odměn týká, platí prakticky to, co u jiných psích plemen. Chválit, chválit a zase chválit. Samozřejmostí je pohlazení či polaskání. Sem tam mu podstrčit za zdařilý úkon pamlsek. Tady ale zase pozor. Pamlskem se nepovažuje nic, co není určeno pro pejsky. Pokud nemáme právě po ruce nějaké psí suchary, postačí například piškot nebo jiné, podobné „mňamky.“

Chcete klid? Utahejte ho. :)

Chcete klid? Utahejte ho. 🙂

Jak tedy postupovat při výchově?

Tak jako u člověka, i u psů se jedná o individuální přístup. Některý pes je bojácný, jiný zase odvážný až moc. Každý je prostě jiný a proto je vždy dobré vysledovat, co na pejska platí. Někdy stačí jen zvýšit hlas, jindy se musí sáhnout k radikálnějšímu řešení – k trestu. Nikdy by se ale pes neměl trestat fyzicky a už vůbec ne rukou. Rukou se netrestá, ale laská, hladí! Nechceme přece doma mít neurotického hafana, který se krčí strachy i při škaredém pohledu. Stačí ho po vzoru mámy feny chytit za kožíšek na krku a zatřepat s ním. Pro pejska je to přirozená výstraha, že něco nebylo dobře.

U krysaříků toto pravidlo platí dvojnásob. Jelikož jsou jako štěňata opravdu velmi živá a rozkoušou vše, co není přivázané u stropu, musí být trpělivost páníčků doslova svatá.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

3 komentáře

  • Irena says:

    Dobrý den ,
    Chtěla bych si koupit knihu o výcviku a výchově pražského krysaříka. Mám štěňátko a nevím si rady . Předem moc děkuji za informaci která kniha je nejlepší. A má český překlad. S pozdravem Srbová

  • Anna says:

    Dobrý den!
    Prosím, dá se vycvičit 8 letý pejsek krysaříka, který moc vychovávaný po celý svůj život nebyl? Chodí jen na vodítku. Napadá jedoucí auta a dostává se při tom do amoku. Děkuji za laskavou odpověď!
    Tichá

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      s každým psem se dá pracovat. Bohužel v 8 letech už je to spíše věc pro profesionálního cvičitele, který se staršími psy má praxi. Může jít o nějaké trauma z minulých let či poruchu, kterou může být těžké odstranit.

  • -->