Jak zbavit psa nepříjemného zápachu z tlamy

Psí tlama


16. 12. 2018

-->

Který chovatel by se rád nemazlil se svým čtyřnohým miláčkem? Tuto, jistě pro oba, radostnou chvilku dokáže narušit nepříjemný zápach ze psí tlamy. Existují však způsoby, jak tento zápach odstranit, nebo přinejmenším eliminovat. Jedním ze zásadních kroků k tomuto cíli by měla být důkladná dentální hygiena.

Jak eliminovat zápach z psí tlamy

Jaká je příčina zápachu z tlamy?

Hlavní příčinou zápachu z tlamy je opomíjená dentální hygiena, díky čemuž se mezi zuby usazují zbytky potravy. Zápach pak způsobují nejen hnilobné procesy, ale i zubní plak a vznikající zubní kámen.

Psí tesák s drobným povlakem

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Zápach jako doprovodný jev vážného onemocnění

Nejen péče o ústní dutinu je však hlavní příčinou. Zápach z tlamy může způsobit i daleko vážnější onemocnění vnitřních orgánů, především žaludku, ledvin a jater. Pokud se zápach nedaří odstranit i přes veškerou péči o chrup, neměli bychom otálet s návštěvou lékaře.

Jak správně pečovat o dutinu ústní?

Péče o chrup a ústní dutinu by měla být nejen důsledná, ale především pravidelná.

1. Jak odstranit zubní plak?

Zubní plak se projevuje nevzhledným žlutavým zabarvením zubů, kterého je možné se zbavit čištěním pomocí kartáčku a zubní pasty. Ne každý pejsek je ale touto procedurou nadšený a čištění zubů je celkem oříšek. Pro čištění psího chrupu se doporučuje použít kartáček, který se navléká na prst v kombinaci se zubní pastou, nejlépe s příchutí masa. I přesto, že pejsek poměrně velké množství pasty spořádá, není důvod k obavám. Speciální psí pasty neobsahují žádné zdraví škodlivé složky. Pokud i přes opakované pokusy se nám nedaří pejska přimět nechat si zuby vyčistit kartáčkem, je možné použít hadřík, kterým zuby alespoň důkladně omyjeme.

2. Jak odstranit zubní kámen?

V případě zubního kamene je postup o něco složitější. Rozsáhlý zubní kámen dokáže pejska pořádně potrápit a my si jeho potíží všímáme až v momentě, kdy je prakticky pozdě. Pejsek má potíže s příjmem potravy a celkově se necítí ve své kůži. Ve specializovaných prodejnách je možné zakoupit škrabky na odstranění zubního kamene. V případě tohoto postupu je třeba být zvláště obezřetní, abychom pejskovi nepoškodili dásně. Se zubním kamenem bychom neměli otálet a vyhledat veterináře, který dokáže kámen odstranit ultrazvukem.

Čisté psí zuby

Dentální hygiena, aneb jak spojit příjemné s užitečným

Kromě nepříjemné procedury spojené s čištěním zubů, je možné zvolit i o něco příjemnější postupy. Co takhle pejska odměnit pamlskem, který se zároveň postará o dokonalou dentální hygienu? Řeč je o dentálních tyčinkách, které nejen dobře chutnají, ale čistí mezizubní prostory a odstraňují zubní plak.

Velice oblíbené jsou i hračky pro psy, které disponují dentálními prvky. S pomocí těchto zajímavých hraček se pejsek zabaví v době naší nepřítomnosti, posiluje si chrup a díky drobným dentálním výběžkům si čistí mezizubní prostor.

Článek jsme připravili ve spolupráci s internetovým obchodem VseProPejska.cz, který se specializuje na prodej chovatelských potřeb zejména pro malé a střední krátkosrsté psy.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.