Labradorský retrívr. Učenlivý pes k rodinnému domu.

Psí plemeno labrador


8. 10. 2018

-->

Psí dobrák vhodný do rodiny a pro všechny, kdo touží po věrném a poslušném psím parťákovi. Labradorskému retrívrovi je vlastní pracovitost a vstřícná milá povaha. V zásadě se těší dobrému zdraví a hodí se pro více aktivní lidi, kteří mu nabídnou aktivní a milující domov.

Historie plemene

Labradorský retrívr pochází původně z Newfoundlandu, odkud byl dovezen do Velké Británie, kde probíhalo další zušlechťování plemene. Důvodem pro jeho vyšlechtění byla snaha získat šikovného a poslušného loveckého psa pro přinášení postřelené zvěře. Na přinášení zvěře má opravdový talent a bravurně zvládá aportování. Existují i další retrívři, jako například dlouhosrstý zlatý retrívr. Mají společné předky a zákaz jejich vzájemného šlechtění byl vydán až v roce 1916, od kdy můžeme rozlišovat samostatnou čistou linii labradorských retrívrů.

Vzhled plemene

Průměrná výška labradorského retrívra je 56 centimetrů a hmotnost se pohybuje v rozmezí do 25 do 34 kilogramů. Na první pohled jde o silnějšího a dobře stavěného psa se silnou konstitucí. Tělo je spíše čtvercového rámce s hlubokým hrudníkem a pevnými končetinami. Na širší lebce na první pohled upoutají věrné oči mandlového tvaru a tmavé barvy. Převislé uši mají trojúhelníkový tvar. Labradoři mají krátkou, hustou a lesklou srst. Potkat můžeme tři barevné varianty – zlatou, čokoládově hnědou a černou.

Štěně hnědého labradorského retrívra

Kromě černého a zlatého zbarvení existuje i čokoládový „labrador“

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Povaha

Inteligentní a všestranně využitelný labrador už nebývá ani tolik loveckým společníkem, jako spíše věrným rodinným psem. Má přátelskou a nekonfliktní povahu. Ovšem stejně jako u každého plemene i zde je potřeba začít včas se socializací. Díky poměrně snadné cvičitelnosti se někteří labradoři mění v zachránce lidských životů, případně jsou věrnými asistenčními psy. Sympatický pohled mírumilovných očí si zasluhuje lásku a citlivé vedení, což dokáže vrátit i s úroky. Labrador má velmi rád svou rodinu a snáší se s dětmi i s ostatními zvířaty.

Nároky na pohyb

Jako u většiny velkých psů, i labradorský retrívr potřebuje každodenní sportovní vyžití. Naprostým minimem jsou dvě větší procházky během dne. Díky své lásce k aportování ho můžete snadno zaměstnat hrou a unavit ho na zahradě či na poli za domem. Kromě samotného pohybu je dobré učit ho nové povely a stavět před něj nové výzvy, které bude muset řešit. Nebude se tak nudit a vynechá vymýšlení neplech. Pokud mu nedokážete nabídnout většinu dne aktivního pobytu venku, nebude příliš spokojený s životem v bytě.

Výcvik labradorského retrívra

Labradorský retrívr patří k aktivním psům, kteří milují pohyb a hry

Zdraví labradorského retrívra

Při výběru zdravého štěněte z kvalitní chovatelské stanice, máte velkou naději, že si na příštích 12 až 14 let pořídíte zdravím oplývajícího spokojeného psa. Vlivem genetických predispozicí se však bohužel může objevovat dysplazie kyčelního kloubu, případně epilepsie či nejrůznější druhy alergie. Z toho důvodu je důležité vybírat papírové štěňátko, kdy snížíte riziko pravděpodobnosti dědičných chorob.

Využití labradorského retrívra a výcvik

Dříve se labradorský retrívr využíval jako pracovní lovecký pes pro přinášení postřelené zvěře. Dnes je oblíbený rodinným psem. Své místo má také u záchranných složek, při hledání drog či jako asistenční pes. Díky své klidné a mírumilovné povaze se využívá také pro canisterapii.

Předností labradora je velmi dobrá schopnost učení. Už při základních lekcích na kynologických cvičištích bude dobře reagovat a poměrně rychle si jednotlivé povely osloví. V rámci výcviku je důležité uplatňovat pozitivní motivaci a vyhnout se případným trestům. Zbožňuje učení hrou a při správném vedení se stane učenlivým a hravým parťákem v každé situaci.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.