Mops – placatý čenich a velké srdce v jednom malém těle

Psí plemeno mops


21. 11. 2018

-->

Roztomilý vzhled mopsíka patří spolu s věrností, oddaností a neomezenou láskou k pánovi mezi jeho hlavní výhody. V malém těle se skrývá statečný duch a inteligentní pejsek, který se zvládne naučit několik povelů. Je shovívavý k ostatním psům i dětem a snad jediným neduhem je občasná tvrdohlavost. Mops je tím pravým pro rodiny s dětmi i osamělé lidi, kteří hledají věrného a vtipného společníka.

Historie plemene

Na historii mopsa je zajímavé, že nejbližším příbuzným tohoto plemene není francouzský buldoček nebo mastif, ale je jím pekingský palácový psík. Původ mopsa je tím pádem možné vystopovat až do starověké Číny. Do Evropy se plemeno rozšířilo zhruba v 16. až 17. století. Hned si získalo popularitu mezi chovateli. Zpočátku byl standard plemene neustálený a existovaly dvě lehce odlišné linie. Po roce 1871 však nastalo sjednocení plemenné knihy a došlo k ustálení základních barev s typickou černou maskou. Postupem času mops stále nabíral na popularitě a dnes patří mezi velmi oblíbená psí plemena.

2-mops

Vzhled plemene

Typický spláclý čumák a vrásky na čele jsou poznávacím znamením mopsa. Na kulaté hlavě s trojúhelníkovýma ušima jsou výrazné kulaté oči. Má menší robustněji stavěné a osvalené tělo. Končetiny by měly být pevné, kratší a rovné. Srst je hladká a krátká. Co se týká zbarvení, existuje několik variant – stříbrná, béžová, plavá či černá. Světlé barevné varianty jsou typické tmavou maskou na hlavě. S kohoutkovou výškou do maximálně 28 centimetrů a hmotností do 8 kilogramů se mops bez problému vejde i do menšího bytu.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

3-mops

Povaha

Mops je zvyklý na téměř neustálou lidskou společnost. Je zvyklý na život po boku svého pána a doprovází ho téměř kamkoliv. Z toho vyplývá, že nemá rád samotu. Ke svému pánovi je oddaný, věrný a při dobré výchově i relativně poslušný. Má svůj specifický šarm. Jde o plemeno inteligentní se spoustou síly do života. Bývá radostný, šťastný a je nesmírně rád ve společnosti svého pána. Někdy však může být lehce svéhlavý a umíněný. S ostatními psy se snáší v zásadě dobře, podobně jako s dalšími domácími zvířaty. Nebývá agresivní ani nervózní a chovatelé se většinou shodují, že jedinou negativní vlastností je tvrdohlavost.

Nároky na pohyb

Krátké nožičky nejsou zrovna stavěné k velkým sportovním výkonům. Mops si vystačí s běžnými procházkami a bez problému může žít v bytě. Venku si ale rád pohraje s míčkem a trochu se proběhne. Nemusíte s ním však podnikat žádné náročné běhy, jako například u velkých plemen typu husky. V horkých letních dnech je dobré pohyb zařazovat spíše opatrně, aby nedošlo k přehřátí. V létě je lepší venčit brzo ráno, nebo naopak večer mimo největší teplo.

4-mops

Zdraví mopsa

Mops s průkazem původu od zdravých rodičů většinou nemá výrazné problémy se zdravím. Hlavně u bezpapírových jedinců se však často objevují problémy s klouby, alergie, epilepsie a nejrůznější nemoci očí. Vzhledem k placatému čumáku mohou být značnou komplikací relativně obyčejné problémy v podobě rýmy či nachlazení, na což je potřeba dávat pozor.

Využití a výcvik mopsa

Mops je odpradávna společenským plemenem. Jeho posláním je dělat společnost svému pánovi, což se za ta léta nezměnilo. Nejde o náročné plemeno, takže je vhodný pro rodiny s dětmi i pro důchodce, kteří hledají kamaráda pro život v bytě.

5-mops

Co se týká výcviku, dokáže být mops tvrdohlavý a musíte ho umět správně motivovat, aby vykonával povely. Je však dostatečně inteligentní, takže se dokáže naučit celou řadu povelů a po čase je bez větších komplikací opakovat. Záleží, jak důraznou péči výcviku věnujete. Podobně je to i s mopsovou výchovou, která by měla být důsledná, ale zároveň jemná. Negativními tresty ničeho nedosáhnete a cestou, jak docílit u mopsa poslušnosti, je hlavně pozitivní motivace.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

8 komentářů

  • Barbora says:

    Dobrý den ,máme dvouměsíční štěně mopse a objevila se u něho začínající rýma. Můžeme ho nechat očkovat a co můžeme dělat.

  • katka says:

    Dobrý den potřebuju se zeptat máme 3 měsíční fenečku a pořád jí a nevíme kollik jí toho máme dát prosím poradíte

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      mops je typickým plemenem, které „žere, dokud dostává“ a má sklony k obezitě. U štěňat se to hůře pozná, ale zkrátka pokud máte pocit, že samička je obézní, omezte dávkování.

      Ideální je v tomto věku menší miska granulí pro štěňata malých plemen 4x denně. Později ubíráme na 3x denně a u dospělého psa 2x denně. Jednou za čas psa vážíme.

  • Ivana says:

    Mám mopsíka kluka 13,5 let.Je to zlatíčko.Začínají nám přibývat nemoce.Nejhorší je,že se mi nemůže postavit na nožičku.Byla jsemu vaterinářky,ráno jedeme k veterináři s nožičkou.Asi to vypadá na přetržené vazy.Je to zdrcující.Vůbec nevím zda ho mám nechat operovat,aby se mi dostal z nárkozy vzhledem k věku.Je to bezradnost.

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      to nás moc mrzí, víme jaké to je, když starší psi trpí a je jim jen velmi těžko pomoci. Bohužel v tomto zřejmě nedokážeme poradit lépe než veterinář, který dokáže stav pejska nejlépe posoudit a případně doporučit zkušené specialisty. Držíme všechny palce a pokud se vše podaří úspěšně vyřešit, dejte nám určitě vědět, abychom pomohli i ostatním majitelům. 🙂

      Přeji pevné nervy a hodně štěstí.

  • Veronika says:

    Dobrý den, jakou rasu pejska by jste mi doporučili do domu, pro nás a dceru, ale aby pejsek hodně neštěkal.. Chceme s ním chodit na procházky, a aby spal doma.. Děkuji za odpověď V.

    • Dobrý den,

      děkujeme za dotaz. Mezi vhodná plemena bude patřit např. právě mops, o kterém píšeme výše na této stránce. Velmi se do bytu doporučuje plemeno Shih-tzu. Dále maltézský psík, či třeba čínský chocholatý pes. Chybu pravděpodobně neuděláte ani s pudlem, pokud chcete trochu větší plemeno.

      Všechna plemena vhodná do bytu, o kterých jsme již psali, najdete zde: https://mazloun.cz/dle-umisteni/do-bytu/.

      Pamatujte jen na to, že charakterové rysy jsou vždy zobecněním. Každý pes má trochu „svou“ povahu a to v pozitivním i negativním slova smyslu. I u plemene, o kterém se dočtete, že prakticky vůbec neštěká, si můžete pořídit jedince, který bude zejména o samotě štěkat od rána do večera. Riziko ale samozřejmě vhodným plemenem a výchovou snížíte. Jak naučit psa být v klidu doma, jsme psali zde: https://mazloun.cz/pes-zavisly-pritomnosti-naucte-samote/

  • -->