I psí krmivo může obsahovat konzervanty: Jak se v nich orientovat?

Psí granule


29. 6. 2016

-->

Tak jako v mnohých potravinách pro lidi, i v psím krmivu nalezneme kvůli prodloužení trvanlivosti různé konzervanty. Ty mohou přitom být buď chemické, nebo na přírodní bázi. V dnešním článku se podíváme na to, jaké konzervanty bývají v krmivech použity a jak zjistit, které z nich jsou použity u konkrétních výrobků.

Proč se vůbec zajímat o konzervanty v krmivu?

Tak jako se v posledních letech zvedla vlna nevole proti mnohým „éčkám“ používaným v lidských potravinách kvůli jejich nežádoucím zdravotním účinkům, se to samé může stát v krmivu pro domácí mazlíčky. Chemické konzervanty mohou totiž mít nežádoucí účinky i na zdraví našeho mazlíčka: alergie, problémy se srstí, zažívací potíže. Pokud tedy pozorujete na svém psovi některé z těchto problémů, příčina může být možná v použitém krmivu.

Aby měl pejsek srst „jako medvídek“, potřebuje kvalitní stravu

Aby měl pejsek srst „jako medvídek“, potřebuje kvalitní stravu

Jak pátrat po konzervantech? Máme pro vás 3krokový postup:

1) Čtěte etikety psího krmiva

Pokud výrobce na obalech neuvádí detailní složení, vůbec takové krmivo nekupujte. V ideálním případě bude složení výrobku detailně rozepsáno jak na etiketě, tak na internetových stránkách výrobce a prodejce.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Mezi přírodní konzervanty, ze kterých není nutné mít obavu, se řadí třeba rozmarýnový olej a vitamín E (o jejich vlastnostech více níže). Často však na etiketě naleznete jen velmi obecnou informaci, že jsou ve výrobku konzervanty a antioxidanty použity, není však jasné, jaké. To je první signál toho, že je lepší se výrobku vyhnout, ve krmivu se totiž může nacházet doslova chemický koktejl, který takto výrobce maskuje.

2) Některé informace jsou pouze na webu výrobce

Na obalech nenajdete informace o konzervantech použitých v surovinách, ze kterých bylo následně dané krmivo vyrobeno. Pokud výrobce kupuje například rybí moučku, která by mohla být chemicky konzervována, měl by na svých stránkách vydat prohlášení, že jeho krmivo a suroviny v něm neobsahují chemické stabilizátory.

Pokud takové prohlášení nenajdete, požádejte o něj výrobce či prodejce. Vždy ale platí, že prohlášení veřejně uvedené na webových stránkách má větší váhu, než to zaslané soukromě v e-mailu. Pokud je totiž krmivo opravdu kvalitní, výrobce se vždy sám rád pochlubí.

3) Napovědět může i trvanlivost krmiva

Přírodně konzervovaná krmiva mají zpravidla nižší (avšak stále dostatečnou) trvanlivost, přibližně 12 – 24 měsíců. Pokud krmivo vydrží třeba i o mnoho let déle, opět jde o varovný signál toho, že je pravděpodobně konzervováno mnoha chemickými látkami.

Jaké přírodní konzervanty najdete v krmivech

Nejčastěji jsou to antioxidanty vitaminu E, kterou jsou souhrnně nazývány tokoferoly. Těmito tokoferoly jsou stabilizovány především tuky, aby nedocházelo k jejich žluknutí. Tyto antioxidanty navíc do těla dostávají vitamin E, který je pro tělo nezbytně důležitý. Tokoferoly snadno pronikají do buněčných membrán a stávají se jejich součástí. Pokud je krmivo takto konzervováno, tato informace je uvedena ve složení nebo je uvedena pod složení způsob konzervace.

Dalším často používaným přírodním konzervantem je rozmarýnový olej.

V přírodně konzervovaném krmivu najdete jeden z těchto konzervantů či jejich kombinaci.

Mezi přírodně konzervovaná krmiva patří například: ArtemisAnnamaetBarking HeadsDoxneoEssentialfoodsči krmiva Marp Natural a Marp Holistic.

Konzervanty v granulích

Zdroj: SpokojenyPes.cz

Chemické konzervanty v granulích pro psy

Chemických látek se ke konzervaci používá celá řada. Snažili jsme se o přehledný a stručný souhrn užitečný pro běžného majitele psa. Dobrým zdrojem je také například server www.zdravapotravina.cz, který má velmi dobře zpracovanou databázi „éček“.

U většiny chemicky konzervovaných krmiv však na obalu nenajdete příliš mnoho informací. Pokud jsou informace uváděné výrobcem na obalu spíše skoupé, ukazuje to na chemickou konzervaci, tou přírodní se výrobci zpravidla rádi pochlubí.

E324 – Ethoxyquin: antioxidant účinný proti žluknutí tuků. Zajišťuje stálost barvy některých barevných koření. Je v podezření, že poškozuje vnitřní orgány. V ČR není jeho používání povoleno. Tento stabilizátor není povolen ke konzervování krmiv, ale jeho obsah bývá velmi častý v rybích moučkách. Nemusí být tedy uveden ve složení krmiva, ani v popisu. Skutečností je, že většina výrobců krmiv používá rybí moučky s obsahem tohoto stabilizátoru. Chtějte po svém dodavateli prohlášení od výrobce o tom, že krmivo neobsahuje tuto látku.

E202 – Sorban draselný (Sorbát draselný): zpomaluje růst plísní, používá se jako konzervační činidlo. Je velice dobře rozpustný ve vodě. Je využíván při výrobě sýrů, margarínů, vín, sirupů atd. Nežádoucí účinky nejsou známy. U nás se smí v omezeném množství přidávat do potravin. Tuto chemickou látku naleznete především v krmivech, které mají vyšší vlhkost. Slouží jako ochrana proti plísním. Není používán příliš často. Naleznete ho většinou pod složením jako použitý antioxidant.

E450 – Difosforečnany (sodné, draselné a vápenaté): působí jako kypřící látky, stabilizátory a emulgátory. Tyto vlastnosti se využívají ve směsích pro domácí pečení, v tavených sýrech, pekařských výrobcích. Jejich schopnosti zadržovat vodu se využívá při výrobě masných výrobků. Látky nemají nežádoucí účinky. Vysoké dávky ovšem mohou narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a zapříčinit odvod potřebného vápníku z těla. V ČR je používání těchto látek v nezbytném množství povoleno. V krmivech pro psy je můžete najít u i značek, které patří do nejvyšší cenové skupiny. Naleznete je ve složení. Mohou se objevit i ve formě derivátů této látky.

Psí granule

E320 – Butylhydroxyanisol (BHA): antioxidant zpomalující žluknutí tuků, který má aromatické účinky. Stabilizátor proti některým bakteriím a plísním. Použití pro margaríny, majonézy, tuky, oleje atd. Citlivým osobám může vyvolat kopřivku a podle některých studií může být i příčinou vzniku rakovinotvorného bujení trávicího traktu nebo zesiluje karcinogenní účinky jiných karcinogenů. V ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství. Tento antioxidant je používán v levnějších krmivech. Nicméně ho můžete najít i u renomovaných značek. Měl by být uveden pod složením jako „v EU povolený stabilizátor“.

E321 – Butylhydroxytoluen (BHT): antioxidant s účinky i širokým použitím jako E320. Pro zdraví má podobné účinky jako E320. Může mít toxické účinky, na některé orgány, např. játra, plíce, ledviny. V ČR povoleno v omezeném množství. Viz BHA.

E310 – Propylgallát: antioxidant zpomalující žluknutí živočišných tuků i olejů. Působí i jako stabilizátor proti bakteriím a plísním. Použití v margarínech, olejích, masných výrobcích, žvýkačkových bází. Může vyvolat podráždění žaludku, alergické reakce. V ČR povoleno jako antioxidant v omezeném množství pro tuky a oleje na smažení, sádlo atd. V krmivech pro psy není příliš používán, ale u některých značek jej naleznete. Najdete ho uvedený ve složení krmiva.

E282 – Propionan vápenatý: konzervant zabraňující nitkování chleba a pečiva. Nemá nežádoucí účinky. Přecitlivělé osoby mohou pociťovat bolesti hlavy, břicha, podrážděnost. V ČR je povolen ke konzervaci baleného chleba a cukrářských výrobků. Tuto látku můžete také najít i u krmiv v nejvyšší cenové hladině. Tuto látku naleznete ve složení krmiva.

E339 – Fosforečnany sodné (Orthofosforečnany, Monofosforečnany): upravují kyselost potravin, využívají se jako stabilizátory. Využití fosforečnanů sodných je při výrobě sýrů, masných výrobků, nealkoholických nápojů. Dále jsou v některých kondenzovaných mléčných výrobcích, v nápojích v prášku apod. Látka v malém množství v potravinách nemá nežádoucí účinky. Při nadměrném užívání fosforečnanů může dojít k vylučování vápníku a jeho nedostatku podobně jako u kyseliny fosforečné E338. Tuto látku naleznete i v krmivech, která se tváří jako „holistická“. Naleznete ji ve složení. Může jít rovněž o její deriváty.

Článek jsme připravili ve spolupráci s internetovým obchodem SpokojenýPes.cz

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.