Ragdoll – velká a přátelská kráska

Kočičí plemeno Ragdoll


14. 11. 2018

-->

Na první pohled vypadá jako chladná kočičí kráska větších rozměrů, ale překvapí vás, když se k vám přižene a bude chtít pohlazení. Ragdoll jsou příjemné, přítulné a společenské kočky, které se dobře snáší s jinými kočkami a dokážou si oblíbit svého pána podobně jako pes. Při nošení v náručí se proměňuje na dokonale uvolněnou hadrovou panenku.

Původ plemene

Jde o poměrně mladé plemeno, které vzniklo v Kalifornii ve Spojených státech amerických. Zakladatel chovu byla bílá angora a kocour, který svým vzhledem hodně připomínal plemeno birmu. Hlavní linii plemene potom vytvořila tři narozená koťata. Dokonce se říká, že typickou vlastnost, kdy se v náručí uvolní a stanou se z nich jakoby hadrové panenky (anglicky rag – hadr a doll – panenka) podědila koťata po své matce.

Ragdoll u plotu

Ragdoll mají krásně dlouhou a heboučkou srst

Vzhled plemene

Je hned druhým největším kočičím plemenem a opticky její velikost podporuje i dlouhá a bohatá srst. Na první pohled vypadá jako kočičí dáma či velký a silný kocour. Hmotnost kočky dosahuje maximálně 7 kilogramů a kocour může vážit až 10 kilogramů, což by u mnoha jiných plemen bylo považováno za obezitu, a na délku mít až úctyhodný jeden metr.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Stavba těla je svalnatá se silnými kostmi a lehce klenutým plným hrudníkem. Hlava je přiměřeně velká s klínovitou bradou. Velké oči oválného tvaru by měly mít ideálně modrou barvu. Ocas je středně dlouhý a stejně jako zbytek těla bohatě osrstěný nádherně hedvábným kožíškem. Co se týká barevných variací, typické jsou tmavé znaky na obličeji, packách a ocasu. Barva přechází z béžové až do šedé. Zajímavé je, že koťata se vždy rodí bílá a až postupně se vybarvují.

Člověk hladící kočku

Ragdoll jsou hravé a přítulné

Povaha plemene

Ragdoll kočky jsou příjemnými společnicemi, protože jsou hravé, přítulné, společenské a zvědavé. Mají rády lidskou společnost a užívají si mazlení. Dobře se snášejí i s jinými kočkami a dalšími zvířaty. Nevhodné je naopak chovat pouze jednu jedinou kočku v případě, že na ni nebudete mít dost času a bude často zůstávat sama doma. Když je občas vypustíte ven, možná přinesou i nějaký ten úlovek, protože i přes nadýchanou srst jsou v hloubi duše nelítostnými lovci.

Péče o ragdoll

Také se říká, že se podobají psům. Oblíbí si své pány a bez větších problémů se naučí chodit na kočičím postrojku na procházky. Mají své oblíbené hračky a jejich typickou vlastností je důvěřivost i k cizím lidem. Právě díky tomu se používají pro speciální kočičí terapie. V zásadě jsou poměrně nenáročné a šikovně se přizpůsobí životnímu stylu svých pánů. Dlouhá srst potřebuje trochu péče a pravidelné česání, hlavně v období línání. Obecně se těší dobrému zdraví a mohou se dožívat klidně až 15 let.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

3 komentáře

  • Pavel Dobiáš says:

    Dobrý den, nebude vadit ragdollovi když pojedeme na týden nebo dva na dovolenou a necháme ho venku?

  • Lukas says:

    Dobrý den,
    Máme 6ti-leteho ragdola Samika zničehonic nic nám přestal jist a z Hübl 10kg už na 5,5 nic nejí. Na vyšetření krve byl. Veterinář říkal že má ledviny jak 12leta kočka. Nefungují mu. Dáváme mu dietu ale už nic nejí žena ho krmila injekční stříkačku dostal i proti dávení. Ale už nám všechno zvrací. Můžete poradit?
    Děkuji
    Stransky

    • Dobrý den,
      toto je dotaz na odborníka. Pokud nevěříte svému veterináři, navštivte jiného. Je mi líto, ale toto chce opravdu detailní vyšetření a přesnou radu lékaře.

  • -->