Co se skrývá za zápachem z psí tlamy

Zápach z psí tlamy


25. 11. 2016

Spolupráce
-->

Proč tomu psovi tak smrdí z tlamy? Na to se ptá převážná většina majitelů malých psů chovaných doma. Na vině je ve většině případů nedostatečná ústní hygiena. Protože si pes nemůže skočit do obchodu pro žvýkačku nebo si zuby vyčistit sám, musíme se o to postarat my.

Svého psa milujete, ale hraní s ním se v poslední době proměnilo v nelidská muka, protože vám jeho tlama zrovna nevoní. Tento problém musí dříve či později řešit téměř každý majitel pejska.  Nejčastěji se zápachem z úst psa potýkají páníčci malých a trpasličích plemen, jako jsou jorkšíři, čivavy krysaříci či jezevčíci. Tato plemena mají zuby blízko u sebe, jejich chrup má proto menší samočisticí funkci. Právě proto trpí na zánětlivá onemocnění výrazně častěji a dříve než velcí psi.

Nedostatečná nebo dokonce nulová péče o psí zuby má za následek usazování potravy mezi zuby a hnilobné procesy. Tyto procesy vedou ke vzniku plaku na zubech, který se následně promění v zubní kámen. Většinou se přidá i zánětlivé onemocnění dásní, které může skončit parodontózou a vypadnutím zubů.

Zubní kámen je nutné odstranit

Do odstranění zubního kamene se sice můžete pustit doma pomocí speciální škrabky, ale musíte být velmi opatrní. Nesprávnou manipulací byste mohli svému pejskovi poškodit dásně. Nemluvě o tom, že se pro svého čtyřnohého kamaráda brzy stanete úhlavním nepřítelem. Jistější tedy bude navštívit odborníka. Veterinář odstraní zubní kámen pod narkózou, takže si váš pejsek ničeho nevšimne. Po zákroku může mít citlivé dásně, které mohou i mírně krvácet, uzdravování urychlíte pomocí přípravku na hojení dásní.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Za nepříjemným odérem z tlamičky vašeho kamaráda může být však i něco jiného, a sice záhyby okolo tlamy. V oblasti dolního pysku se usazují sliny, zbytky potravy a vlastně všechno, kam pes strkal svůj čumák. Záhyby je nutné čistit, protože kůže zde bývá podrážděná a snadno se tu vyskytne zánět. Pro snazší léčbu zánětu můžete také použít přípravek s obsahem kyseliny hyaluronové.

Zápach prozradí i vážnější onemocnění

Pokud však vašemu pejskovi zuby a okolí tlamy čistíte pravidelně a stejně při hraní s ním cítíte zápach, navštivte veterináře. Veterinář udělá krevní obraz a zjistí, co přesně vašemu psovi schází a začne pejska léčit. Zápach může být způsoben závažnějšími příčinami, jako jsou onemocnění vnitřních orgánů (žaludek, ledviny, játra), zápach může dokonce prozradit i psí cukrovku.

Nejen nepříjemnému zápachu, ale i spoustě dalších problémů se můžete vyhnout čištěním tlamy svého čtyřnohého přítele a pravidelnými kontrolami u psího zubaře. Naučit ho to nebude sice jednoduché, ale jeho zdraví a svěží dech se vám jistě stane zaslouženou odměnou.

Autorem tohoto článku je partner, se kterým jsme navázali spolupráci.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.