Sphynx: Bezsrstá kočka, kterou si zamilujete

Sphynx kočičí plemeno


6. 6. 2017

-->

Na první pohled zaujme tohle kočičí plemeno absencí srsti. Jeho „nahý“ vzhled sice mnoho chovatelů odrazuje, jiní však na sphynxy nedají dopustit. Stojí za tím jejich milá a přítulná povaha a také fakt, že osobám trpícím alergií na kočičí chlupy nezpůsobují nepříjemné problémy (což ale neplatí zcela).

Původ plemene: Jsou s námi již půl století

Historie bezsrstého kočičího plemene se začala psát již v roce 1966 v Kanadě, kdy se v jednom z vrhů černobílé kočky jménem Elizabeth zcela neplánovaně objevilo bezsrsté kotě. Majitelé tento zvláštní úkaz podchytili, kocourka zkřížili s jeho matkou a položili tak základy šlechtitelské práce. Postupem času došlo k ustavení plemenného standardu a dnes jde o zavedené, byť stále poměrně vzácné plemeno.

Sphynx
Chov sphynxů je rozšířen po celém světě a největší zkušenosti s ním mají chovatelé alergičtí kočičí chlupy. Třebaže ani bezsrstá plemena koček nejsou pro alergiky ideální (patogeny jsou totiž přítomny ve slinách, nikoliv v samotných chlupech), představují rozhodně schůdnější variantu.

Popis plemene: Exotický vzhled

Srst sphynxové ve skutečnosti nepostrádají docela, změnila se však na jemné chmýří. Na omak je kůže zvířete velice jemná a vytváří nápadné vrásky, které lze nahmatat. O to více vynikne výrazné osvalení a mohutné uši, jež by se jinak částečně skryly v chlupech. Na klínovité hlavě zaujmou ještě vystouplé lícní kosti, což kočce propůjčuje mírně exotický vzhled koček z dálného východu. Plemeno se chová v mnoha barevných variantách, nejčastěji je k vidění černý nebo čokoládový sphynx, ale vyskytují se i červené, modré nebo krémové odstíny či jejich kombinace.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Sphynx

Velikostně patří ke středně velkým kočkám, absence srsti z ní ale dělá opticky kočku malou. Kočky váží kolem 4 kg, kocouři o kilogram více.

Povaha plemene: Sphynx vás bude milovat

Povahově sphynxové trochu připomínají psy. Velmi rychle si vytvoří unikátní vztah ke svému majiteli a jsou na něj po celý život fixované. Jsou to mazlivá a přítulná stvoření, která nesnesou samotu a očekávají dostatek lásky a pozornosti. Tu jim může částečně nahradit přítomnost jiného zvířete, a to včetně psů. V opačném případě mají sphynxové sklon k depresím nebo dokonce poruchám chování.

Sphynx

Péče o plemeno: Počítejte s koupelemi

Kvůli absenci srsti je nutné sphynxy pravidelně mýt k tomu určeným šamponem, jinak se jejich kůže začne mastit a může i zapáchat. Na rozdíl od ostatních koček, které by vás raději celé zeškrábaly, si ale sphynx koupel velmi rád nechá líbit.

Krmení

Vzhledem k mnoha specifikům tohoto plemene doporučujeme kupovat speciálně složené krmivo Royal Canin SphynxSphynx: Bezsrstá kočka, kterou si zamilujete. To bylo vyvinuto tak, aby zohlednilo absenci srsti. Ve větší míře jsou tak zastoupeny omega-3 a omega-6 mastné kyseliny pro zdravou kůži. Zohledněn je i větší energetický výdej tohoto plemene – krmivo má tedy více kalorií. Nechybí ani široké spektrum vitamínů a minerálů, aby se vaše sphynx mohla dlouhodobě těšit pevnému zdraví a byla maximálně spokojená, jak si jistě zaslouží. Nakupujte na tomto odkazu.Sphynx: Bezsrstá kočka, kterou si zamilujete

Z hlediska dávkování se sphynx nijak nevymyká ostatním plemenům, krmíme tedy asi 2x až 3x denně podáním krmiva v menší misce. Co kočka nesní, po půl hodině z misky vysypeme. Vodu naopak necháváme dostupnou po celý den a pravidelně ji měníme.

Cena: Připravte se, že si připlatíte

Koťata sphynx

V případě koupě kotěte počítejte s cenou přesahující 5000 Kč u koťat bez průkazu původu. Kotě s PP vás vyjde minimálně na 2-3 násobek této částky, ale ta „nejlepší“ koťata mohou stát i vyšší desítky tisíc korun.

Prvního mazlíčka jsme se sestrou dostaly, když mně bylo 9 a jí 7 let, byl to černý zakrslý králík. Ten překonal bariéru v podobě rodičovských zákazů, takže od té doby přibývali jeden za druhým: Postupně přišlo akvárium, terárium se strašilkami, morče, myši, králík číslo dvě, kočka (několik) a nakonec kocour. Momentálně svůj domov sice s žádným chlupáčem ani opeřencem nesdílím, ale zájem o chovatelství mi zůstal. Když ho spojím se svou jí láskou ke psaní, je Mazloun jasná volba.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

5 komentářů