Vhodná strava je klíčem ke zdraví vašeho psa

Psí strava


29. 9. 2015

Spolupráce
-->

Zdravý vývoj vašeho psa se bude odvíjet po celý jeho život od kvalitní stravy a dostatečného pohybu. V tomto článku naleznete informace o základních druzích psí stravy a důležité zásady ohledně krmení.

Základní druhy psí potravy

V zásadě můžete psovi nabídnout tři druhy stravy – suchou stravu (granule), zvlhčenou stravu (různé kapsičky) a mokrou stravu (psí konzervy). Existují samozřejmě různé pamlsky, které do těchto kategorií nespadají, ale hovoříme o stravě, kterou může pes konzumovat dennodenně jako hlavní složku potravy.

Mlsný pes

Až na výjimky doporučujeme psa krmit – nehledě na věk a plemeno – převážně suchou stravou, tedy granulemi. Jedná se o ekonomické řešení, které je navíc pro psa nejzdravější volbou. Granule pro psy totiž obsahují jen ty nejdůležitější živiny. Neobsahují téměř žádnou vodu a tuk, což šetří vaši peněženku a pes nebude mít tendenci tloustnout.

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Rozdíly v krmení dle věku a zdraví psa

Určité výjimky ve výše zmíněných zásadách je nutné dodržovat s ohledem na věk a zdraví jedince.

Krmení štěněte

U štěněte je zásadní přechod z mateřského mléka na pevnou stravu. Postupně s ním začínáme asi po 3–4 týdnech života. Štěně uvítá, pokud mu granule zpočátku namočíte do vody. Následně během dalšího měsíce podíl vody snižujeme. Od třetího měsíce života už by pes neměl mít se suchými granulemi problém.

Krmení štěněte

V obchodech volíme speciální krmiva pro štěňata, která svou skladbou podpoří zdravý růst a celkový vývoj štěněte, což je zásadní pro jeho pevné zdraví i v pokročilém věku. Štěněti dopřejeme 3 až 4 dávky granulí denně.

Krmení dospělého psa

Dospělého psa krmíme dvakrát denně kvalitními granulemi, občas je vhodné zakoupit nějaký pamlsek, nebo chutnou konzervu. Nebojte se do psa investovat a sáhnout po tzv. superprémiových krmivech. I v granulích je totiž kvalitativní rozdíl, živiny z granulí horší kvality totiž často odchází ven se stolicí pejska a tělo tak není živeno tak, jak by být mělo.

Krmení psa seniora

Za seniora označujeme psa v poslední třetině života, z hlediska krmení na něj však jako na seniora pohlížíme už ve druhé třetině života, nejpozději v jeho polovině.

Už v tomto období je totiž nutné myslet na to, že pes přestal růst, nepotřebuje tolik bílkovin a je naopak nutné podpořit zejména jeho klouby a trávicí systém. Správné rozložení živin zajistí krmení granulemi pro psa seniora.

Hladový pes

Ve stáří, kdy již pes může mít opotřebovaný chrup, je někdy nutné granule máčet, nebo přejít na mokrou stravu. Pozor však na váhu psa, senioři budou mít tendenci k obezitě.

Krmení psa se zdravotními problémy

Ani psům se zdravotní problémy nevyhnou a mnohým z nich je nutné přizpůsobit i stravu. Zohledněte stav jeho kloubů, chrupu, podobu stolice. Tomu všemu lze upravit poměr minerálů (chrup), vlákniny (trávení), chondroitin a glukosamin (klouby).

Také psy mohou trpět alergiemi – a nejedná se výjimky. Dnes už tak na trhu běžně seženete hypoalergenní krmiva pro psy, která ze stravy eliminují složky, na které je vás mazlíček alergický.

Svou první zkušenost s chovem domácích mazlíčků jsem měl - jako většina dnešních dětí - asi v 10 letech s párem „džungaráků“. Narodilo se nám třikrát sedm mláďat. O svých zkušenostech jsem se podělil na internetu, díky čemuž vznikl magazín Mazloun.cz. :)

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.