Jak pečovat o kočičí srst

Kočka pečující o svou srst


20. 9. 2018

-->

Srst je jedním z atributů, které dělají z koček opravdové kočky. Lesknoucí se a huňatý kožíšek patří k těmto čtyřnohým společníkům stejně neodmyslitelně jako jejich nezávislá a hrdá povaha či schopnost najít si všude nějaké pohodlné místečko na spaní. Aby zůstala stále jejich pýchou, je důležité dopřát jí dostatek správné péče. Naštěstí si kočka dokáže většinu obstarat sama.

Jak kočka pečuje o svou srst

Kočky jsou velmi čistotná zvířata a čištění srsti je pro ně uklidňujícím rituálem. Není proto divu, že mytí a lízání je pro kočku jednou z nejpřirozenějších činností. Věnuje se jí dohromady až hodinu denně a díky látkám obsaženým ve slinách tak svou srst vyživuje, čistí a pečuje o ni. Srst pak zůstává hebká, udržuje si své optimální izolační vlastnosti a signalizuje vynikající zdravotní stav své nositelky.

Pokud je srst kočky mastná, prořídlá, či dokonce viditelně špinavá, jde o jednoznačný náznak toho, že něco není v pořádku a může se dokonce jednat o vedlejší symptom nějakého zdravotního problému. Každý svědomitý majitel kočky by tak měl průběžně kontrolovat stav srsti svého zvířete a v případě dlouhotrvajících pochybností preventivně navštívit veterinárního lékaře.

Role člověka v péči o srst

Člověk a kočka si dávají high five

Pomozte kočce s péčí o srst tak, jak jí to vyhovuje

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Krátkosrsté kočky jsou v péči o svou srst zcela soběstačné a nevyžadují žádnou asistenci ani v době línání, které přichází dvakrát do roka (na jaře a na podzim). Někteří chovatelé v té době kočky raději kartáčují, aby zabránili spolykání nadměrného množství uvolněných chlupů. Pro většinu koček je česání příjemnou masáží, které se s oblibou oddávají a nechají se od svých páníčků hýčkat. Pokud však vaše zvíře na kartáčování není zvyklé, u krátkosrstých plemen není nutné se o něj pokoušet a vystavovat tak kočku zbytečnému stresu.

Prskající kočka

Když kočku vyčesávání omrzí, dá vám to patřičně najevo

Pozor u dlouhosrstých plemen

Opačná situace nastává u dlouhosrstých plemen. Jejich srst prošla v průběhu šlechtění velkými změnami a bez asistence člověka se snadno zacuchá, slepí nebo zplstnatí. Dlouhosrsté kočky proto pravidelně češeme průběžně celý rok, nikoliv jen v období línání. Optimální intervaly závisí na konkrétním plemeni (respektive typu srsti), obvykle se však doporučuje udělat si na svou kočku čas aspoň jednou týdně. Společné česání se pak může stát velmi příjemně strávenou chvílí, která utuží vztah mezi zvířetem a člověkem a kočce přinese vítaný pocit blaha.

Dlouhosrstá kočka

Je vhodné obstarat si za tímto účelem hned několik kartáčů, jeden s hustými a jeden s řídkými zuby, dále je možné použít i jemné nůžtičky pro odstranění slepených chuchvalců, které již nelze rozčesat, a pro zvýšení celkového lesku můžete na závěr srst několikrát přetřít kusem jelenicové kůže. U neklidných či bojácných koček, které si česání neužívají tak jako jejich ochočené kolegyně, je vhodná asistence druhé osoby. Rozhodně na kartáčování nerezignujte ani v případě, že se mu kočka brání. Je totiž důležité zachovat její srst dostatečně kvalitní, aby se předešlo ještě nepříjemnějším procedurám, které by nutně následovaly v případě zanedbání péče.

Koupání? Raději ne

Třebaže v regálech obchodů s chovatelskými potřebami je k dostání poměrně široká nabídka různých šamponů a dalších přípravků určených k čištění kočičí srsti, koupání koček se obecně nedoporučuje. Kočky mají vrozený odpor k vodě a o svou srst se snadno dokážou postarat i bez toho, aby se namočily. K použití šamponu a sprchy tak přistupujeme pouze ve výjimečných případech, například je-li kočka opravdu silně znečištěná a není schopna se olízat sama. Při koupeli počítejte s tím, že kočka se bude chovat agresivně a může vás zranit, proto raději přizvěte na pomoc druhou osobu. Až kočku vykoupete, důkladně ji osušte ručníkem a dohlédněte na to, aby se až do úplného vyschnutí nepohybovala v chladném prostředí.

Prvního mazlíčka jsme se sestrou dostaly, když mně bylo 9 a jí 7 let, byl to černý zakrslý králík. Ten překonal bariéru v podobě rodičovských zákazů, takže od té doby přibývali jeden za druhým: Postupně přišlo akvárium, terárium se strašilkami, morče, myši, králík číslo dvě, kočka (několik) a nakonec kocour. Momentálně svůj domov sice s žádným chlupáčem ani opeřencem nesdílím, ale zájem o chovatelství mi zůstal. Když ho spojím se svou jí láskou ke psaní, je Mazloun jasná volba.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.