Papoušci pro začátečníky: Jak na chov korel

korela


14. 5. 2014

-->

Korela chocholatá patří mezi nejběžněji chované drobné papoušky u nás. Předčí ji jen andulka vlnkovaná, která je oblíbená u chovatelů především díky svým barevným variacím. Přestože si u tohoto papouška nemůžete vybírat ze široké škály zbarvení, je svou povahou považován za vhodného domácího mazlíčka, který svou nápadnou chocholkou připomíná papouška kakadu v menším měřítku.

Nenáročný papoušek, který má rád teplo

Korely jsou velice oblíbené i díky svým relativně nízkým nárokům na chov. Při pravidelné možnosti proletu po bytě, můžete papouška chovat i v menší kleci, kterou ale musíte často čistit.

Jedná se o papouška původem z Austrálie, proto nesnese vysoké mrazy, přestože je zvyklý na markantní poklesy denních a nočních teplot. Někteří chovatelé drží papoušky venku i v teplotách kolem nebo těsně pod nulou, při velmi dobře zateplené voliéře s vhodným umístěním. Jiné druhy by takovou teplotu nesnesly.

Jak na chov korel

Chcete si pořídit štěně? NEPŘEHLÉDNĚTE!

Sepsali jsme pro vás 40stránkový e-book pro všechny nastávající páníčky.

Sepsáno na základě našich zkušeností

Potřebné informace přelouskáte snadno za jeden víkend, získáte přitom informace, které hledáte, uceleně na jednom místě. Sepsali jsme ji na základě našich zkušeností a odborných informací.

Kniha mimo jiné obsahuje

  • Jak vybrat psí plemeno
  • Jak najít chovatele a chovatelskou stanici
  • Jak připravit na štěně domácnost
  • Jak přivítat štěně doma
  • Vývoj a výcvik psa v prvním roce života

Papouškům totiž hrozí především omrznutí konečků nohou a následné zmrzačení, proto je dobré zajistit vždy teploty minimálně nad bodem mrazu.

Strava? Ovoce, zelenina, vitamíny

Do jejich běžné stravy spadá konzumace ovoce, zeleniny a směsí pro drobné exoty. Dále je vhodné podávat vitaminové doplňky, které raději nejdříve konzultujte se svým veterinářem. Samozřejmostí je zajištění volného přístupu k čerstvé vodě.

Co dělají v naší nepřítomnosti

Korely také potřebují hračky, kterými se zabaví, když nejste v jejich dosahu. Dobře poslouží i větve ovocných stromů, po kterých rády šplhají a okusují je. Při troše šikovnosti jim můžete také vyrobit houpačku z korálek nebo kokosového ořechu, který nejdříve navrtáte a poté do něj vyříznete požadovaný otvor.

2-korela

Korely můžeme rozmnožovat i v domácích podmínkách

Pokud plánujete své korely rozmnožovat, je důležité jim zajistit dostatek prostoru a klidné místo pro voliéru. Do voliéry umístěte hnízdní budku o výšce kolem 35 a délce 25 centimetrů. Vletový otvor vykružte o průměru 8 centimetrů a dovnitř nasypte čisté hobliny. Korely jsou, ale schopné zahnízdit i na dně klece, když se pro hnízdění rozhodnou. Proto velikost budky je jen přibližná.

Již sestavený pár korel si můžete buď zakoupit od důvěryhodného chovatele, nebo si jej pokuste sestavit sami, ovšem to může trvat delší dobu. Samičky si své samce totiž vybírají pečlivě, a když mají na výběr ze dvou či více samců, tak si ze samé nerozhodnosti nemusí vybrat nikoho, dokud jim jednoho z nich nepřidělíte.

Přibližně 10 dní od prvního páření snáší samice první vejce a další pak obden. Celkově jich snese mezi třemi až sedmi. Korely se při sezení na vejcích střídají, samice sedí v noci a samec přes den. Asi po třech týdnech se dočkáte prvního mláděte a mladé korely vylétají z budky za další tři až čtyři týdny. I po výletu se o ně ještě stále starají rodiče, které je dále krmí ještě tři týdny. Hnízdění se nedoporučuje častěji než třikrát do roka.

Veterinární rutina by měla být samozřejmostí

Jako jiní další papoušci, tak i korely, které přicházejí do styku s volně létajícími ptáky, by měly být odčerveny. Přípravky na odčervení seženete u každého veterináře.

Nezapomínejte i na to, že korely patří mezi dlouholetá zvířata, která potřebují vaši péči, na které jsou doslova závislá. Proto je důležité si před koupí papouška rozmyslet, zda jste vy nebo vaše děti ochotné se jim věnovat až dvacet let.

Korela 2

Jak rozlišit pohlaví jedinců

Rozlišení pohlaví u základního zbarvení korel je snadné. Samec má tmavě šedou barvu, líčka jsou výrazně oranžová a jejich okolí jasně žluté. Samičky jsou celé popelavé bez výrazného zbarvení líček. U barevných mutací to již bývá problém a je lepší se s radou obrátit na odborníky.

Všeobecně se však říká, že sameček už odmala značně zpívá, kdežto samičky jsou vesměs tiché. Proto se také doporučuje, pokud chcete papouška jako mazlíčka, pořídit si samečka, který se také snáz naučí mluvit.

Pokud se vám nelíbí šedavé zbarvení, můžete si vybrat například z barevných mutací lutino, strak nebo perel.

Máte dotaz nebo radu?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

239 komentářů

  • david says:

    dobrý den

    chtel bych se zeptat co delat kdyz mi umre samicka, ale ma vajicka a samecek zustal nazivu . je vubec mozne aby samecek na vejcich dosedel a vejce se vyklubala ?

    • Fakher says:

      Zdravím,potřebuji radu prosím,,,nedávno umřel mě samec a zůstala samice sama oni byli zvekli na sebe ,tak jsem sháněl samce aby nezůstala sama a možná i umře ,tak jsem sehnal pán kteří má dva samci jsou zvekli taky na sebe a nemůže jim oddělit tak jsem je bral dal jsem je k samici ,kluci začali prat o nich,.tak že chci se zeptat jestli můžou být spolu dohromady a nebo musím koupit samice a nebo musím podělit samci od sebe a jeden bude sám ,právě bojím jestli umře když bude bez bráchu .
      Prosím o radu .děkuji

  • Iveta says:

    Dobrý den, před rokem jsme si pořídily korelu od chovatele mladě. Po půl roce snesla vejce nechali jsme ji dokud přestala mít zájem sedět. A od tý doby snáší vejce každý druhý měsíc. Dá se říct že po desezeni do 14 dnů snáší znova. Je to normální? Dá se stim něco dělat?Pořádně si ji ani neužijeme. Děkuji

  • Alena says:

    Dobrý den, máme v kleci 2 andulky a 1 bílou korelu. Korela snesla 7 vajec na dno klece a nesedí na nich. Máme vejce hned odebrat, nebo chvíli počkat ? Přemýšlím o koupi koreláka. Musely by mít andulky jinou klec, aby měly korely klid na chov mláďat ? A jaké zbarvení by měl samec mít, také bílé, nebo je to jedno.? Děkuji za radu.

  • A. Lišková says:

    Dobrý den, máme v kleci 2 andulky a 1 bílou korelu. Korela snesla už 7 vajíček na dno klece, nesedí na nich. Máme je odebírat, nebo chvíli počkat? Uvažuji o koupi koreláka, ale to by musely být andulky asi oddělené. Jak dál ? Děkuji za radu.

  • David says:

    Dobrý den,dlouho uvažuji o pořízení papouška. Někdo mi řekl že když mám doma pokojove rostliny ,palmy a jjne tak mohou být pro ně jadovate ? Je zo pravda ?A pokud ano jaké to jsou ?

    Děkuji

  • Darina says:

    Dobry vecer chcem sa spitat ako rozoznam kedy je Korelka tehotna teraz sme ju kupili a cely den len spi chvilku je hore nspa sa a zas spi a teraz dva dni ze spi sj dole v rohu taku hodinku potom vynde hore tam spi a takto dokola.

  • Emma says:

    Dobry den mate prosim na predaj uz ochocenu korelku?Pretoze ja mam uz samca ale by som chcela este jedneho mate korelku ktora by sa ma nebala a normalne by som si ju mohla zobrat na ruku pretoze moj samec ked dam aspon trochu ruku do klietky tak okamzite zacne lietat po celej klietka a ani sa ho nemozem chitit a ja by som chcela chtit alebo si dat papagaja na ruku tak ja by som mala rada zaujem keby ste maly uz ochocenu korelku Dakujem.

  • Martin says:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se mají z hnízda odebrat nevylíhnutá vajíčka a nebo zda se mají v hnízdě ponechat. Ze sedmi vajíček se vylíhli dvě a papoušci už intenzivně nesedí, vylétavají z budky už oba dva a zas se tam vracejí. Jedná se o Korely.
    Děkuji za radu

  • Petr says:

    Dobry den mam dotaz lze si poridit a covat od chovatele i ochocenou korelu už?

  • Lucie says:

    Dobrý den,
    Chtěla bych si pořídit korelu, je lepší samec či samice? (Prostředí je byt s 12 letým dítětem) potrebujeme jen jednu korelu, dcera chodí do školy já do práce, vydrží to korela? Odkud si máme korelu podřídit a je pro děti lepší samec či samice?
    Předem děkuji za odpověď.
    Hezký den.

  • Danka says:

    Dobrý večer,chcem sa spýtať,či je to normálne,že samec sedí na vajíčkach a krmi už vyliahnuté mláďa.Samička mu nosí stravu,on sa sem tam vyjde len napiť.Ďakujem

  • Lucie says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde je nejlepší si koupit korelu albíno. Mám v plánu si co nejdříve koupit korelu ale nevím kde . Našla jsem inzeráty na baroš.cz a na ifauna.cz ale nevím jestli je dobré si koupit korelu od chovatele nebo ve zverimexu. Chtěla bych právě ručně dokrmenou korelku .

  • Alena says:

    Dobry den,
    Mohu se zeptat,jak dobre se snesou 2 samci korel?Uz mame jednoho korelaka ochoceneho (je mu 8 mesicu) a radi bychom mu poridili kamarada.Je treba dalsi klec,kdyz mame jednu velkou 40x40x90cm?Nas korelak je hodne zvykly byt pusteny cely den a v kleci pouze spi 🙂 Diky za odpoved.

    • Dobrý den,
      soužití korel je velmi individuální. Obecně lze říci, že dva samečci by spolu měli vycházet dobře. Určitě je ale dobré začít ve dvou klecích a postupně se je seznamovat. Přidáním druhého samečka do klece vaší současné korely by mohlo vytvořit mezi samečky napětí, které se již u jedinců nepodaří následně překonat. Je opravdu lepší sbližovat je postupně.

    • Alfonz says:

      Já mám pozitivní zkušenost. Když měl můj zhruba rok, dostala jsem od známých jiného samečka. Chovala jsem je v jednom pokoji, napřed v oddělených klecích. Asi po týdnu, až si trošku zvykli na přítomnost toho druhého, jsem je zkusila spolu pustit ven a úplně bez problému. Jak jsem je spolu sledovala a když už jsem si byla jistá, že je vše ok, dala jsem je dohromady (mám klec 95 x 76 x 50 cm). Šla jsem na to postupně a samci se zbožňují a nikdy se mi neservali 🙂

  • Diana says:

    Dobrý deň, Rok aj dva mesiace máme kúpenú korelu. V ZOO dome povedali, že má asi 3 mesiace a že je to samček. No teraz v sobotu v noci sa z našeho samčeka stala samička 🙂 Nakládla vajíčko, sedí na ňom. Chcela by som sa opýtať, že kedy jej ho môžem zobrať z klietky? Keďže je samička sama a nechceme teraz malé korelky, tak ako mám postupovať ďalej? Ďakujem, prajem pekný deň.

    • Dobrý den,

      korela snáší obvykle do sedmi vajec. Zkuste spíše počkat, až snůšku „dokončí“ a poté případně vejce vyměňte za umělá a až o ně ztratí zájem, odendejte je úplně.

  • Martin says:

    prosim vas je normalne že mi uhunuli koreli po 5 dnoch viliahnutia ,stava sa to bežne alebo niečo prehliadam dakujem.

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,
      mrzí nás vaše ztráta. Důvodů může být velmi mnoho. Je nutné zejména zajistit:
      – vhodnou teplotu v kleci (ani horko, ani zima)
      . dostatek vody a potravy rodičům, kteří krmí mladé
      – čistou klec (eliminiace bakterií)
      – klid, eliminace stresu a rušivých elementů

      Rodiče by se měly o mladé korelky starat, pokud se tak neděje, je nutné rychle jednat.

  • roman says:

    dobrí deň chcem sa spýtať že chcel bi som začať chovať koreli vo voliére ale neviem koľko samčekovu mam zohnať a koľko samičiek či bi ste mi vedeli poradiť. a ešte sa chcem spýtať že asi si mam kopiť korelki od chovateľa a nie zo zoo šopu ?

  • Jaroslava says:

    Dobrý večer,chtěla bych poradit,mám páreček korel a samička snesla6 vajíček obden,jedno bylo vytažené z budky,ale sedla na těch 5,nyní pozoruji,že sameček se snaží sedět co nejvíc na vejcích a samičku nechce pustit do budky.Je to chyba,nebo to může být.Děkuji .S pozdravem Brožová

    • T.K. says:

      Dobrý den ,
      Korely se na vajíčkách střídají. Samci na nich sedí přes den a samice v noci. Pokud jste své korely pozorovala přes den , bude to nejspíš jenom takhle a nic se neděje.

      Přeji pěkný den

  • Dědičík Vít says:

    Dobrý den,
    dají se ochočit korelky i ze zverimexu a nebo jen od chovatele, kdy jsou mladšího věku?
    Předem děkuji za Vaši odpověď. Jsem začáteník a chtěl bych dětem pořídit nějakého mazlíčka.

    • Tom says:

      Dobrý den, ze zverimexu se korelace dá ochočit ,ale nedoporučuji si ji tam koupit. Často bývají nemocné. Od chovatele nebude tak dráha a bude odolnější.

    • T.K. says:

      Dobrý den, je to tak jak psal už dole Tom. Když si chcete pořídit korelu ze zverimexu, musíte počítat – tak jako se všemi zvířaty- s tím že bude korela vystreslá. Ochočit si ji bude ze začátku o trochu těžší, ale ne nějak nesnesitelně, takže to zvládnou i začátečníci.

      Přeji hodně štěstí .
      pěkný den

  • To je vcelku jedno Pane says:

    Dobrý den, plánuji si pořídit korelu a pár dotazů. 1. Kde je nejlepší si korelu koupit a jaký je ideální věk při koupi? Nejideálnější asi bude od narození, ale dá se ochočit třeba i 2 týdny stará nebo měsíc stará korela? Děkuju

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      za ideální považujeme koupit korelu od zkušeného svědomitého chovatele. Ten Vám i nejlépe poradí do začátků.

      Rozhodně není nejlepší chovat korelu od narození! Cca 7-8 týdnů musí být u matky, teprve po odtavení je vhodná doba na přesun.

  • Radek Halamka says:

    Dobrý den jak poznám páření???

  • Nechci says:

    Jak přimět korelu zpívat

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      opakovat, opakovat, opakovat. Zpívejte / pískejte / pouštějte hudbu korele sami, až ji začne opakovat a zpívat sama. 🙂

      Začněte pomalu, jen pár slovy, jedním, dvěma verši. Cvičte pravidelně, spíše kratší dobu, ideálně denně ve stejný čas, aby korela cvičení očekávala. Chce to hodně trpělivosti a výsledek není zaručen.

  • JAROSLAVA says:

    Dobrý den ,chci se zeptat,již jsem přišla na to,že ta moje korela si ocásek a peří pod ocáskem okusuje do krve sama,přišla jsem jí na zobáček celý od krve i v pusincebyla krev.Prosím o radu ,co s tím.Moc děkuji

  • JAROSLAVA says:

    Dobrý den,mám k Vám více dotazů,chovám ptáčky již přes 20 let,ale zatímto byly jn andulky.Před 2 lety jsem si koupila korelu ,ale bylo mi jí líto,dostala k sobě samičku,jsou už spolu víc jak rok,na podzim začala snášet vajíčka,měla jich pokaždé okolo 7kusů ,ale zatím se nic nevylíhlo,dnes snáší znovu,tak jsem teěch 7 starých vzala,už po rozbití byly cítět,nevím,co dělám špatně,sameček je žlutý s výraz.lícními flíčky-sytě oranžové,samička je popelavá s matnějšími flíčky.D nes jsem při krmení zjistila,že sameček má peří na ocásku celé od krve.Můžete mi poradit co to může být a proč se nemohu dočkat mladých.Korely mám koupené na výstavě,takdoufám,že to pohlaví je správně.Děkuji Jaroslava

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      v první řadě by bylo dobré zjistit, zda opravdu máte páreček – tedy samičku a samečka. Pokud máte dvě samičky, je to logicky důvod, proč nejsou vejce oplodněna. Páří se Vám korely? Pokud ano a pár na vejcích nesedí, je dobré zkontrolovat klec – zda nabízí dostatek soukromí, klidu, vhodnou teplotu apod. Tedy zda mají korely dostatečně kvalitní podmínky pro odchov.

      Co se týče krve, bylo by nutné jedince vidět. Pokud jde o poraněné pero, je dobré jej vytrhnout, viz např. https://www.youtube.com/watch?v=Ch0YFZ8nZIw nebo si na to pozvěte někoho zkušeného, ať už chovatele či veterináře.

      • JAROSLAVA says:

        Dobrý den,děkuji za zprávu a radu,pozvu si veterináře,který je chovatelem korel a papoušků.Krásný den Brožová

  • Libuše says:

    Dobrý den,
    mám korelku, 6 let starou,před měsícem a půl snesla první vejce a včera snesla už desáte.Někdy snese 2 vejce v týdnus odstupem 2 dnů a někdy jen jedno vejce týdně.Chci se zeptat zda po takové velké snůšce nemůže mít nějaké zdravotní komplikace.Děkuji za odpověď

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      ujistěte se, že má korela ve stravě dostatek bílkovin, pak by s tím neměl být problém. Se snůškou už by měla pomalu končit, kolem těch 10 vajec (tim spíše, že je to poprvé za život), bych se o zdraví nebál.

      Pokud byste ale měli o zdraví obavy, obraťte se na zvěrolékaře.

  • Oľga says:

    Dobrý deň,som nováčik, mám 2.mladé korely asi 14.dnové,chcem sa opýtať ako ich často dokrmovať,čítala som že každé 2.hodiny, bohužiaľ musím ich začať dokrmovať,rodičia ušli,vďaka môjmu mužovi,neopatrnostou

    • Mazloun.cz says:

      Velmi obecně:
      – 2 týdny staré korelky krmíme 6x denně (jde ale o velmi mladé ptáky…)
      – 3 týdny staré 5x denně
      – 4 týdny staré 4x denně
      – 5 týdnů staré 3x denně
      – 6 týdnů staré 2x denně
      – 7 týdnů staré 1x denně večer

      Dále už by měly zvládat samy klasickou stravu.

  • Danča says:

    Dobrý den chci se zeptat jak často mám krmit korelu dekuju moc za odpověď.

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      je ideální, když má korela vodu a zrní dostupné po celý den. Denně by měla sníst dospělá korela asi 15 gramů a je dobré jednou denně misku vyčistit.

  • Monika says:

    Dobrý den, máme dvě žluté korelky. Mysleli jsme že to jsou kluci. Starší Patriček má 3 roky a máme ho od 7 týdnů jeho života. Druhý Paco je zhruba 2,5 let a přišel k nám od jiného majitele z důvodu že se poškozoval a podobně. Zeptal se zdálo bychom se ho ujali jestli se třeba nezlepší….a ono se zlepšilo. Sice mi nečeše vlasy a nechce na ruku ale léta po bytě všude tam kde náš Patriček. Čas plynul a my poprvé co jsou spolu to je cca rok. Zjistili, že Patriček sedí vlastně už druhý den v budce a má tam vajíčko. Paco je stále v kleci akorát přestal po cca týdnu tančit na bidélku s vyspulenou dupkou a pérky ocasními které vystrkoval jakoby nahoru s nějakým pozpiváváním. To již nedělá.
    Tedy otázka je? Kdo je asi samička?Paco nebo Patriček?
    Vajíčko je tam od včera 31.3.2020.
    Kdy se může vylíhnout miminko? Kolik asi dní či týdnů?
    Postarají se o miminko nebo musím scháneť literaturu jak přikrmovat miminko. Děkuji za odpověď

    • Dobrý den,

      rozlišit pohlaví není lehké. Je pravděpodobné, že ten, kdo nyní tráví více času na vejcích, bude samička (samička pak na nich také tráví čas především v noci). Doporučuji ale spíše vypozorovat samičku ve chvíli, kdy vajíčka bude klást, to současné nejspíše nebylo poslední.

      O mláďatech už tu toho padlo hodně, doporučuji pročíst komentáře, o době sezení a času líhnutí píšeme také v článku.

      • Monika says:

        Tak už máme 8.4.2020 a máme 4 vajíčka. Patriček tedy bude určitě Patricie. Další jsem už v komentářích vyčetla, děkuji. Jen ještě otázka. Jak zajistit dostatek vápníku?
        Vyčetla jsem dělat vaječnou směs a přidávat do ní třeba pampelišky. Akorát nevím zda jen to zelené nebo i květ

  • Iveta Vavrova says:

    Dobry den chtěla bych od vas radu mam dceru 10 let a chtěla by ptačka do bytu korela samička jaky mate na ni nazor nevim co vybrat uvdžovdli jsme i o andulce jdky je v nich rozdil a co je lepši muzete minporadit děkuji

  • Ondřej says:

    Dobrý den, doma mám dva týdny dvouměsíční korelu, podle chovatele nejspíš samečka, ale je tu problém a nevím co s ním. Korela je v kleci v klidu a už si na klec a na mě zvykla, ale pokud nemá hlad nebo pokud nekřičí tak za den nevydá ani hlásek. A potom učení zvykání na ruku, snažím se aby si na ni nějak zvykla, ale vždycky zeskočí z bidýlka na zem a buď prská nebo začne lítat po celé kleci a akorát naráží do klece. Zatím korelu z klece nepouštím, bojím se, že se nemusí vrátit a potom při odchytu by byla další dny zbytečně vyplašená. Co si o tom myslíte, nebo jak by jste mi poradili? Předem děkuji za odpověď.

  • ZDENKA says:

    DOBRÝ DEN. KOUPILI JSME SI OD CHOVATELE PÁREČEK KOREL. JSOU BÍLOŽLUTÉ. PROSÍM JAK POZNÁME SAMEČKA OD SAMIČKY. ŘÍKAL,ŽE SAMEČCI MAJÍ VC ORANŽOVÉ LÍČKA , PODLE JAKÝCH DALŠÍCH ZNAKŮ BCHOM JE ODLIŠIII. DĚKUJI ZA ODPOVĚD

    • Dobrý den,

      zcela spolehlivě jedince rozlišíte až při páření a při snůšce vajec, případně při testu DNA u vašeho veterináře.

      Jinak je nutné sledovat více znaků, které nejsou spolehlivé, ale při celkovém obrazu by mohly jedince identifikovat:
      – Samečci jsou hlasitější, častěji se projevují, samičky jsou naopak zpravidla tiché. Rozdíl je i ve způsobu projevu (samečci „volají“ a „pískají“ zatímco samičky spíše „piští“), ale to pozná jen zkušenější chovatel.
      – Samičky mohou být vůči vám méně přátelské a mohou hryzat
      – Sameček se může projevovat dominantně (současné roztažení křídel, dmutí v hrudníku a zpěv)
      – Zrcadlová zkouška – dejte před jedince zrcadlo. Pozornost samečka by mělo upoutat na delší dobu než pozornost samičky.
      – Drobné rozdíly na opeření, jak už Vám poradil Váš chovatel, ale to chce opravdu zkušené oko.

  • Soňa says:

    Dobrý den, potřebuji poradit, máme doma 1,5 roku korelu, a protože hodně křičela, pořídili jsem jí kamaráda letos v únoru- andulku. Hodně se ztišila. Každý má svojí klec. Nechávám je se proletět samostatně, ale 1x jsem je nechala společně. Dneska ráno jsem u korely našla vajíčko, skořápku na jednom konci ozobala. Teď jsem se dočetla, že vajíček bude možná víc. Jak mám postupovat? Stačí stelivo a počkat jak se korela zachová? díky

    • Mazloun.cz says:

      Dobrý den,

      ano, snůška bude pravděpodobně pokračovat, vždy jedno vajíčka za dva dny. Doporučuje se samičku nechat vejce snést a nebrat jí je.

      Budete na nich možná sedět, ale postupně o ně ztratí zájem.

      Pokud je však vejce kvůli zobnutí poškozené, doporučuji jej odstranit, nebo nahradit umělým. Zkazilo by se a pokud by navíc vyteklo, jednalo by se pro korelu i vás o velmi nehygienické prostředí.

      Nahrazení vajec umělými se obecně doporučuje, aby se podobným problémům předešlo a korela nebyla ve stredu z opakované ztráty vajec.

      Lukáš Jirsa

      • Soňa says:

        Dobrý den, děkuji za odpověď. Nazobané vajíčko jsem hned odebrala. Bohužel jsem u nás v Chomutově umělá vejce v ,,zoo,, prodejnách nesehnala.

  • Jana Mrázková says:

    Dobrý večer dnes nám koreli sešli první vajíčko ale v kleci potřebuji poradit co stim jestli ho tam máme nechat a nevím jestli jim pod něj dát seno nebo něco mají tam podestýlka pro ptactvo dekuji

  • Viera marczelová says:

    Dobrý deň, v roku 2016 sme našli v parku korelu. Odchytili sme ju, priniesli domov a čakali, či sa niekto neprihlási, že ju hľadá. Nič sa nedialo a tak zostala u nás. Má krúžok, na krúžku je rok narodenia cz 2015 523. Korela ale hrozne škrieka, nedá sa od začiatku u nás pohladkať ani chytiť do rúk, lebo na nás syčí. Ale hlavný problém je to že hrozne škrieka a to pomerne často cez deň. Z klietky ju vypúšťame, lieta voľne po byte. Mám podozrenie, že ju niekto kvôli týmto prejavom dobrovoľne vyhodil. Môže jej niečo chýbať? Bojím sa kúpiť ďaľšieho vtáka, lebo neviem ako by reagoval. V´daka za odpoveď.

    • Dobrý den,

      obávám se, že to bude tak, jak píšete, tedy že se původní majitel korely „zbavil“ právě kvůli hluku. Možná měla s původním chovatelem i špatnou zkušenost a přestala věřit lidem.

      Zda by druhý jedinec pomohl nebo uškodil nedokážu odpovědět, ani nevím, co by mohlo korele chybět. Očividně máte velkou snahu a zasloužíte si uznání. Napadá mě jen zkusit korelu darovat (nebo na čas zapůjčit) chovateli s větším množstvím ptáků a venkovní volierou. Třeba by se korela „mezi svými“ cítila lépe.

    • Alena says:

      Dobrý den, sameček hodně křičí, zpívá, to je normální. Je to často a nahlas, samičky to nedělají.

  • Jan says:

    Dobrý den, chci se zeptat, mám samičku korely (je to 100%) samice, koupil jsem k ní samečka je to sameček od chovatele.A ted problém sameček nemá zájem o samičku ale samička by se strhala leze po něm a snaží se sním pářit i několikrát denně.Jsou spolu už asi 2 týdny.Samečka jsem nechal v jiné voliéře aby si na sebe chvíli zvykali.Pak jsem je dal k sobě a od té doby ho samička uhání.
    Chce to víc času aby si na sebe zvykly?Děkuju za odpověd.

    • Dobrý den,

      těžko říct, korely jsou v tomto velmi složití tvorové a nelze jim poručit. Doporučuji se spíše poradit s chovatelem, od kterého máte samečka, pokud jste v kontaktu, jistě dokáže lépe poradit.

  • Verča says:

    Dobrý den. My máme samce a samičku a mají dvě vajíčka a každý den je vidíme souložit. Do budky nejdou. Mám strach že se vajíčka nevilíhou. A my totiž nebydlíme v bytě takže nemůžeme nechat korely proletět, ale doufám že přežijí i bez toho. Když jim jdu dát vodu a omylem nechám otevřeno třeba 10 minut , neuletí a poslušne sedí na bydílku.

  • Viktória says:

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, chatám si zaobstarať korelu ale neviem ako bude znášať keď jej dám do klietky zrkadielko, pretože som niekde čítala že začne byť voči „druhému jednicovi“ agresívna pretože jej neodpovedá. Je to pravda? A ako bude znášať cca 3-4 hodiny bez majiteľa keď bude mať hračky a otvorenú klierku z ktorej môže kedykoľvek vyletieť ( všetko bude zabezpečené proti úrazu)??? Prosím pomôže mi niekto? Ďakujem za odpoveď.

    • Anna says:

      Dobrý den,
      já mám korelu už asi rok a půl. Pořád ještě chodím do školy, takžě doma nejsem třeba i osm hodin, ale korela to snáší dobře. Stačí jí do klece obstarat nějaké hračky (hračky je dobré po nějaké době měnit, aby se korela nenudila) a nechat volný průlet po bytě nebo pokoji. Co se týče zrcátek, tak já s tím problém zatím nikdy neměla.

  • Adam says:

    Dobrý den , chcel by som sa opytat , ci ide nejako poznat omrznute drapky o korel.. mam ich vo vonkajsej voliere celorocne … k dispozicii maju rozne bidla aj hrube aj tenke, avsak oni spia na tych tenkych bidlach, a dapky nemali cele schovane. odstranit ich nemozem pretoze su to bidla umiestnene pred budkami ktore su na zimu zavrete a su tam pripevnene na pevno …
    cez najvacsie mrazy -20 boli zakryte lexanom a este velkou plachtou.. dnu nefukalo ani nesnezilo..
    otazka teda znie, ci uz po poar dnoch je jasne viditelne omrznute drapky ? dakujem za odpoved

  • Dunhillka says:

    Dobrý den, včera nám korelka snesla vajíčko, máme jí se samcem. Seděli na něm a střídali se, ale dneska všam nic a o vajíčko moc zájem nejeví. Budku nemají, ale chovatelka nám řekla, že to není podmínka. Vystlali jsme vajíčko hoblinami, ale bohužel na vajíčku ani jeden z nich nesedí. Četla jsem na internetu, že snášejí ob den a po druhém vajíčku by měli zasednout trvale, je to tak? Bojím se, že jsme udělali něco špatně. Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,

      při prvních několika vejcích nemusí korely na vejcích sedět tak intenzivně. Pokud je ale vše v pořádku, bude samička, jak píšete, snášet obden další vajíčka. Intenzivní sezení na vejcích začíná ještě dříve, než je snůška dokončena, přibližně v její polovině.

  • Petr says:

    Mam korely doma

  • Tomáš says:

    Dobrý den Vám přeji,
    chtěl bych se prosím zeptat jestli mohu k našemu zcela krotkému samečkovi korely pořídit samičku. Nevím jestli by se pak nezměnilo chování samečka a nepřestal být krotký a to z toho důvodu,že by si tito papoušci pak vystačily sami.
    Děkuji za Vaši odpověď.

  • Viktória says:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké rozmery klietky je potreba pre jednu korelu? Vopred ďakujem za odpoveď

    • Dobrý den,

      na to se názory velmi liší.

      Někdo vám jako minimální klec doporučí rozměry 60x40x60 cm, někdo 90x90x90 cm, doporučil bych ale minimálně 80x60x80, což už je celkem rozumný rozměr. Jde ale samozřejmě o minimum, které je vždy lepší překonávat, než se ho držet.

      Korela samozřejmě uvítá, když bude mít možnost vycházek. Čím častější jsou vycházky, čím je snesitelnější malá klec a naopak, čím méně vycházek, tím větší klec / voliéru je vhodné pořídit.

  • Zbynda says:

    Dobrý den, máme korelky.Jak je naučit do zatepleneho budniku.Děkuji.

  • Karel says:

    Dobrý den,

    Chci si pořídit dvě korely, dvě aby se zabavily když budou samy v bytě. Je vhodnější mít dva samce nebo dvě samice?

    Děkuji za odpověď

    • Dobrý den,

      to se bohužel nedá říct paušálně. Korely jsou velmi temperamentní, zároveň však nevyzpytatelné. U samečků vzniká riziko teritoriálního chování, proto bych se přiklonil spíše k samičkám, každopádně je nutné zajistit dostatečně velkou klec, aby každý jedinec měl dostatek prostoru a nežárlil jeden na druhého. Zároveň se ujistěte, že jedinci, které chcete mít pohromadě, spolu dobře vycházejí. Ideální je pár ze stejného vrhu. Je totiž klidně možné, že se dvě korely, které nasílím dáte do jedné klece, prostě nesžijí, ať už půjde o pár samic nebo samečků.

      Za úplně nejlepší volbu bych považoval dvě samostatné klece blízko sebe. Každý jedinec tak bude mít, co potřebuje, mohou spolu interagovat, ale nebudou žárlit nebo se chovat teritoriálně. A kdykoliv je můžete pouštět společně ven, nebo k sobě, pokud o to budou stát.

  • Adam says:

    Ponechať v budke rozbite vajicka ? Alebo odobrať , jedno z piatich bolo rozbite . Neopustí znášku samička keď jej ho zoberiem ? Ďakujem za odpoved

  • Adam says:

    Ďakujem , zabudol som podotknúť že vajicka sú staré 11 dni

  • Adam says:

    Malo byt 20-22 deň v noci 12-13

  • Adam says:

    Dobrý den , chcel by osm sa opytať za aku dobu dokaze zachaldnut vajicko korely… na kolko sa jedna o prvy odchov tak rodicia sedia ale nie nonstop a je to nepravidelne… vychadzaju sa krmit naraz, a niekedy sa stane ze aj hodinu az hodinu a pol nesedi na vajickach nikto… teplota u nas cez den je 20-22 v noci klesne aj na 12-13 to ale samica sedi vzdy …dakujem za odpoved

    • Dobrý den,

      Obecně platí, že čím starší je vejce (= čím blíže je vylíhnutí mláďat), tím je přestávky v sezení na vejcích ohrožují méně a mohou teoreticky přežít i několik hodin.

      Kdyby pauzy byly vícehodinové, bylo by možné problém řešit krátkým přesunem do líhně. Vzhledem k hodinové pauze pouze během dne, kdy teplota v místnosti neklesá, bych ale vše nechal v rukou rodičů.

  • Tereza says:

    právě teď jsem tedy vyndala samici a zjistila jsem pohmatáním,že váček na kloace je měkký a vejce jsem nenahmatala…nevíte tedy o jakou nemoc se jedná?

  • Tereza says:

    Dobrý den…potřebuji poradit se zadrženým vejcem u mé korely…má nafouklou lysinku okolo kloaky a připadá mi neklidná…většinu času pobývá v budce se svémi dvěmi vajíčky a občas vyleze na pár minut na bidélko vůbec nevím co s tím mám dělat a bojím se o samici,že zemře…má všechny tyto příznaky již od včerejška…zatím ji nechci nějak plašit lovením…zatím to není tak strašné dokonce dneska i mírně štěbetala,ale je neklidná s boulí na kloace…poraďte prosím co jí mám udělat aby byla zase fit domácí léčbou.

  • adam says:

    omlovam se zachibi a tam bilo nevi jasem mislel nevim

  • adam says:

    dobrí den moje korela ma 5 vajiček od toho prvniho už ubehlo 23 dni a nevi jestli seto počita ti dni až po poslednim veci dekuji adam

  • Andrej says:

    dobry den, je problem ked na jednom z vajičok na ktorom samicka sedi ma mierne prasknutu skrupinu. ako keby torsku pretlacenu dovnutra azvsak vajicko drzi po kope , aj blana … celkovo len tvar je trosku deformovany. Ak mozem kludne vam poslem aj fotku ak date mail.
    dakujem Vajicko ma mimochodom 10 dni

    • Dobrý den,

      to bohužel asi i s fotografií těžko posoudím, ale obecně znamená jakékoli poškození vajíčka velké riziko pro zdravotní stav případného mláděte, pokud se vůbec vylíhne. Spíše bych doporučil vajíčko odstranit, aby nedošlo k ohrožení ostatních zdravých mláďat, ale konečné rozhodnutí je na vás.

  • Marián says:

    Dobrý den ,
    Spomínal som Vám, že jeden samec sa páril s dvoma samicami…
    po par dnoch prišla aj prvá znáška a vajíčka zniesli obe samice…
    Pfuu no dosť ma to prekvapilo..
    Ale samozrejme je, že ten samec sa venuje len jednej samice aj s ňou chodí do búdky a podobne..
    Druhá samica sedi na vajíčkach sama, a toho druhého samca odmieta , aj ked on javí známky toho, že by ju rád vystriedal an vajíčkach…
    Ďakujem za odpoveď, naozaj neviem čo mám robit. Čo si o tom Vy myslíte ?
    Ak sa vyliahnu myslíte že ich bude stíhať krmiť sama ?

    • Dobrý den,

      je to velmi neobvyklé, obávám se, že nejsem schopen poradit. Budu naopak rád, pokud se se svými zkušenostmi časem podělíte vy pro další čtenáře. Myslím si, že není v ničích silách nyní „promluvit do duše“ oběma párům a donutit je k zodpovědné péči pouze o své vlastní samičky, ale případně o všechny své potomky. 🙂 Do budoucna by asi bylo lepší páry oddělit, nebo naopak doplnit o další jedince.

      • Marián says:

        Dnes je presne týžden od znášky, jeden pár intenzívne sedí na vajíčkach.. z druheho sedí len samica samozrejme. tak uvidíme čo z toho bude.. vajíčka su oplodnené tak sa necháme prekvapiť a potm vám napíšem ako to prebiehalo všetko .Sám som veľlmi zvedavý.
        Po ukončení tohto hniezdenia doplním o ďaľší pár 🙂

  • adam says:

    dobri den tosem ja stou kleci co smese bavili dnes u sedi skoro celi den mužu se zeptat mame stale jedno vajičko a ona se rozhodla fakt sedet mislite že pokut se to male narodi gdiž bude jen jedno protoře kdibi jich bilo vic mohli bise zahřivat ona bude taka sama nebo sam dekiji

  • Lucie says:

    Dobrý den chtěla bych se zeptat dostala sem pro korelu antibiotika v kapkách a bylo mi doporučeno střiknout iněkční střikačkou do hroznového vina ale bohužel korela to nechce nevím jak mu to podávat poradil by ste prosím děkuji za odpoved Zahrádková

    • Dobrý den,

      dávkování a podávání léčiva je vždy otázka na veterináře. Informujte jej, že postup nefunguje a dotažte se na alternativní řešení. Děkuji za pochopení.

  • adam says:

    dobriden tosem ja stou malou kleci dnes zas sedi na zemi a už se asi rozhodla sedet ma 1 vajičko a furt kolem neho chodi mislite že se to vilihne pak je dame do bedni a dame na neho nebo nani svetlo dekuji

    • Dobrý den,

      vejce rozhodně matce neberte a nepokoušejte se o umělý odchov. Vylíhnutí a úspěšný odchov mají největší naději pomocí péče vašeho korelího páru. Doporučuji přečíst i články zde, nebo i na jiných webech, případně požádejte o pomoc své rodiče.

  • Veronika says:

    Dobrý deň, mam parik koriel uz 3 roky. Teraz prvý krat zniesla vajicko. Chcem sa opytat kedy znesie dalsie vajicko? dnes je uz druhy den od znesenia prveho vajicka a druhe stale nic. Brusko ma presne take ako ked mala zniest prvé. Samicka mi ale teda normalne zerie, pije vodu trus na normalny, lieta.
    A este sa chcem spýtať ake zranie jej mam davat. Doteraz davam stale tu klasicku zmes proso, ovos, slnecnicu, ovsene vlocky, ma mineralny kamen, sep., treba jej este nieco do kupit a zacat jej davat? Od kedy sa ma davat ta vajecna zmes? A moze byt aj kupovana?

  • Marian says:

    Dobrý deň ,
    Dnes som odsledoval u mojich koriel divný jav.
    Jeden samec sa párik ráno s jednou samicou , teraz sa párik s druhou samicou ten istý samec .
    Ako bude prebiehať vývoj mláďat ? Bude z toho niečo ? Ďakujem

    • Dobrý den,

      kolik máte celkem korel? Jev je to, jak píšete, nezvyklý, možná i nežádoucí pro „správnou harmonii“ mezi jedinci. Bylo by lepší, abyste měl více párů, které si „nepolezou do zelí“.

      • Marián says:

        mám 4 korely , 2 samičky 2 samcov. Sú spolu už jeden rok , a páriky vytvorlili prakticky sami , tzn. vždy jeden samec a jedna samicka spolu sa krmia, spia psolu na jednom mieste a podobne.
        Toto je jedina vec, že sa jeden samec páril s oboma samičkami, inak sa venuje stale tej svojej samičke.

        • Může jít o pokus jednoho samce stát se dominantnějším… Je pravda, že většinou se doporučuje buď jeden pár, nebo tři páry, u dvou párů může vznikat více konfliktů kvůli „vzájemné konkurenci“. Uvidíte časem, zda se situace uklidní, nebo bude ještě vyhrocovat.

          • Marián says:

            ak sa nepodari im do mesiaca dvoch zahniezdit … aj ked to vyzeraá že ziju v harmónii, skusim si zaobstarať aj tretí pár…
            Budky na hniezdenie mám tri tak by v tom nemal byt problem.
            Velkost voliery 100x80x100 (š x d x v) stačí aj pre tri páry ?

  • aaaaa says:

    dobrí den mame malou klec a tam mame 1 holku 1 kluka a samička snesla 1 vajčko mislite že v te kleci se narodi mali a ježte abich doplnil snaši nazemi

    • Dobrý den,

      bohužel nevím, co si představit pod pojmem „malá klec“, ani „snáší na zemi“. Pokud si myslíte, že klec není dostatečná, doporučuji koupit větší a napříště zařídit korelám místo ke hnízdění. Zda vejce pár vysedí a mláďata se vylíhnou, takto posoudit nedokážu.

  • Tereza says:

    Dobrý den,píši ješte jednou….v budce mám už dvě vajíčka a všimla jsem si ,že začal od rána zahřívat i samec….uvařila jsem vaječnou míchanici a najedli se oba…nyní po jídle samec nezahřívá už skoro hodinu,myslíte že je to normální?

    • Dobrý den,

      třeba si pár k zahřívání vajec najde cestu, ostatně do kompletní snůšky je ještě daleko. Doporučil bych vám se starat o pár co nejlépe a možná věc i méně sledovat a dopřát korelám více klidu. Obávám se, že během snášení vajec už je stejně pozdě na to, abyste případně něco zásadního změnila. 🙂 Držím palce a dávejte určitě vědět, jak se situace vyvíjí, pomůže to i ostatním.

  • Tereza says:

    Dobrý den, mám pár korel a mám je ve venkovní voliéře s budkou.Před pár dny jsem zjistila,že samička tráví celé dny v budce tak jsem se tam šla dnes kouknout a v budce je vajíčko,ale samička je venku z budky…chodím se tam každou chvílí koukat,ale samička je pořád mimo budku….na jiných stránkách jsem četla že přes den je zahřívá sameček a přes noc samice….dneska jsem našla tedy první vajíčko a rodiče jsou oba mimo budku…o vajíčko se velmi bojím,že vychladne……myslíte že vajíčko vydrží do té doby než se k němu vrátí v noci samice? Poraďte prosím

    • Dobrý den,

      pokud celý den ani jeden z rodičů u vajec není, obávám se, že se mláďata vychovat nepodaří. Kde je problém, je velmi těžké posoudit takto přes internet.

  • Radka Kučerova says:

    Dobrý den mám doma korelku už dva roky,letos na jaře nám začala snášet vajíčka k dnešnímu dni jich snesla deset. Poradili mi že vajíčka mám vždy odebrat, můžete napsat kolik jich asi ještě může mít? Děkuji Radka

    • Dobrý den,

      korela snáší obvykle do sedmi vajec. Zkuste spíše počkat, až snůšku „dokončí“ a poté případně vejce vyměňte za umělá a až o ně ztratí zájem, odendejte je úplně.

  • Pavel says:

    Dobrý den,máme pár korel často se páří nanesou 4-8 vajec,ale nikdy se nic nenarodí.Takto to trvá přes dva roky. Jaká je příčina neůspěchu?

    • Dobrý den,

      tato otázka se zde opakuje, tak doporučuji pročíst diskusi. Důvody můžou být různé včetně zdravotních / genetických (neplodnost jednoho z jedinců).

  • Michal says:

    Dobrý deň,mam parik korel ,prave sa liahnu mláďata,zatiaľ sú vyliahnuté 2 zo šiestich vajíčok a včera som pristihol ako sa pokúšajú znovu páriť,je to normálne?
    Minulý rok som to u nich nezaregistroval
    Ďakujem

  • maja says:

    Dobrý den, koupili jsme si korelu měli li jsme ji necelé dva týdny a uhynula, když jsem mluvila s vedoucí obchodu, kde jsme ji koupili tak mi řekla, že se mohla otrávit plynem ze sporáku a nebo teflonem z pánvičky, je to opravdu možné ? A máme doma taky plynové opravdu by ji to mohlo zabít?

  • Mirka says:

    Dobry den,

    mam korelu (samici) – je ji zhruba rok, v domacim prostredi (klec 30x50x30).
    nechavam ji otevreno pro volny prolet po byte, ale tak jednou do mesice ji nechavam samotnou 3-4 dny + chodim domu z prace zpravidla vecer (v pracovnim tydnu – cca.10 hodin doma sama).
    Chci se zeptat; zda by bylo vhodnejsi pro ni poridit kamaradku/kamarada (korelu), aby nebyla sama – snesou se (jaka je pravdepodobnost, jak je tento druh snasenlivy + je klec dostatecne velika pro dva papousky, kdyz jim umoznuji pravidelny prolet?) pripadne obecne do jake miry trpi samotou pri podminkach popsanych vyse (rada bych ji vytvorila lepsi podminky)
    dekuji

    • Dobrý den,

      klec je poměrně malá, díky možnosti proletu to zřejmě bude pro jednu korelu snesitelné, ale pro pár je klec rozhodně malá a i vzhledem k občasným 3-4 dnům o samotě by to chtělo pro pár spíše klec minimálně trojnásobných rozměrů.

      Co se týče samoty, váš „běžný“ režim vypadá v pořádku. Zmíněné 3-4 dny volna už si ale troufám tvrdit, že jsou pro korelu utrpením. Jedná se o přirozeně se družícího tvora, který by tak přítomnost partnera jistě více než uvítal. Alternativou jsou jsou různé hračky nebo třeba andulky.

      Lukáš

  • Martin says:

    No andulku jsem pořídil cca po půl roce. Ale chování korely se nezměnilo. Andulka mi normálně sedá na ruku atp. a korela nic. Mám voliéru cca 2×1,8m. Voliéra je umístěná na verandě, kde je celoročně cca 21 stupňů. Semnou žádnou špatnou zkušenost nemá. Nikdy jsem jí do ničeho netlačil, nekřičel jsem na ní a ani jsem jí nezmáčkl. Jinak korela normálně píská, líta, žere. Ani se mezi sebou neperou. Vždycky je mi jí hrozně líto.

    • Pak už mě napadá jen pořídit samečka do páru, který by jí dělal společnost místo vás a vychovali by třeba i mladé, pokud by si k sobě našli cestu. Jinak bohužel neporadím. 🙁

  • Martin says:

    Dobrý den, mám kotelu – samičku cca rok. Stále se mě bojí. Poslední kontakt jsem sní měl, když jsem jí daval do voliery. Pokaždé když jí jdu nasypat krmení, tak začne šílet a ve volieře by se utloukla. Nevíte jak tomuto předejít? Děkuji za radu.

    • Dobrý den,

      ochočení starší korely už může být problematické, zejména pokud se chová, jak píšete. Neměla jako mládě nějakou negativní zkušenost s člověkem, případně s vámi? Má dostatečně velkou klec, klidné místo, nic jí nechybí? Je po zdravotní stránce v pořádku?

      Bohužel těžko poradit, problémů může být hodně, včetně pouze povahy korely, která zkrátka ke člověku nechce. Někdy se doporučuje v podobných případech pořídit ke korele i samečka nebo andulky, které se ochočí velmi snadno a korela by viděla, že se vás nemá proč bát.

  • Sylvie Fibírová says:

    Dobrý den,
    jak zjistím, že jsou vejce oplodněná?
    Děkuji

  • Andrej says:

    Dobrý deň, moje korely zahniezdili, maju 8 vajícok. Je to ich prvá znáška v živote.
    Po 10 dnoch som kontroloval a presvecoval vajícka, avšak náznak po plode tam nieje, žiadne cervené žilky ani nič podobne, všetky maju len taký žltkasty nádych. ako postupovat ?Ako dlho im vajcia nechat ? Ďakujem

    • Dobrý den,

      pokud vejce skutečně nejsou oplodněná, měl by o ně pár postupně přestat projevovat zájem sám a bude v pořádku je odebrat. Jestli se na nich vytrvale sedí a hlídá si je, doporučuje se např. vajíčka zaměnit na umělá (mj. také z hygienických důvodů), pár postupně ztratí instinkty, přestane na vejcích sedět a nechá si je z klece odebrat.

  • Iva says:

    Dobrý den, uvažujeme o koupi korely a chci se zeptat. Naučí se mluvit (pár slov či zvuky) samička i sameček? A přilne k nám i korela ručně nedokrmovaná? Velmi děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, samečci zpravidla mluví více než samičky, ale mluvit se mohou naučit obě pohlaví. Ochočení nedokrmovaných korel může být náročnější, ale určitě k vám korela při správném postupu „přilne“.

  • Marian says:

    Dobrý deň ,
    Moje Korely prvý krát zahniezdili tento krát , včera zniesla samička druhé vajco . Dnes sa stalo niečo nezvyčajne ,
    Vajíčko sa jej prilepilo k periu, myslím že nieje rozbite , tak neviem či to mohlo byt trúsiť alebo čím ,
    Ale samička cely deň lieta po klietke aj s tým vajíčkom a snaží sa ho odlepiť ale neúspešne zatiaľ ,
    Nejaké rady a typy ? Ďakujem pekne

    • Dobrý den,

      o ničem podobném jsem neslyšel ano jsem nedohledal podobnou zkušenost na jiných serverech včetně zahraničních. Nemůžete korele s odlepením vajíčka pomoci vy? Případně s pomocí veterináře, doporučil bych jednat rychle.

      • Marián says:

        Pomohol som s tým samička nakoniec , a asi som aj dobre urobil , lebo nesústredila sa na ostatne vajíčka , a hmed deň na to zniesla rovno 2 vajíčka , takze ju to asi moc trápilo .
        No a zaujíma má ďalšia otázka ešte , keď sa rodičia kŕmia a budka zostava prázdna , samička druhého paru im chodí do búdky , je to nejaký problém ? Pretože rodičia ju ignorujú , pri tom ona má na vyber ďalšie dve voľne búdky . Ďakujem

  • Sylvie Fibírová says:

    Dobrý den,
    máme dvě korely. Jedna je samička stará 9 měsíců a u druhé si nejsme jisti (je ze zverimexu), ale podle chování by chom ji tipovali na samečka. Samička nám začala snášet vejce (na dno klece), zatím jsou dvě. Ale přijde nám, že na nich moc nesedí. Občas ji vydíme, ale vždy jen na chvilku. Druhá (sameček) na nich nesedí vůbec.Obávám se, že tam nemají na to klid. Tak se chci zeptat, jestli jim máme pořídit hnízdící budku a vejce do ní přendat.Jestli je tam najdou a nebo je odstranit úplně a čekat jestli další snese do budky.

    • Dobrý den,

      bohužel tím, že neznáte pohlaví druhého jedince, už je rada ztížená. Vejce tak vůbec nemusí být oplodněná. Druhá věc je, že párování korel je poměrně náročná záležitost a ne každý „násilím spojený“ pár spolu bude mít úspěšné soužití. Další věc hraje klid či vhodné hnízdo, jak píšete.

      V tuto chvíli můžete zkusit zlepšit páru podmínky (dát klec na vhodnější místo, přidat potřebné vybavení), ale záruka úspěchu to být bohužel nemusí.

  • Belka says:

    Dobry den mam korelku tak 2 letou a zacla mi tak jakoby šťebetat a zvedat ocasek a asi se ju u toho rostahuje pulina dela to časteji a česteji co to muze bejt !

    • Dobrý den,

      to by asi chtělo video, řeč těla je u korel velmi rozmanitá, z vašeho popisuje může jít o mnoho a mnoho možností. Samička může toužit po samečkovi, může být nemocná, může se nudit…

      Pokud se vám chování zdá nezdravé, navštivte raději rovnou veterináře.

  • Marek says:

    Dobry večer, chcel by som sa vás spýtať ako rozlišim pohlavie u bielohlavych koriel? chcem zisti ci mam par, maju uz 10-11 mesiacov. dakujem.
    popirpade poslem fotky do mailu.

  • Majco says:

    Dobrý deň,
    chcel by som sa opytat ci mi korely zahniezdia aj vo veku 8 mesiacov, vidno naznaky naklonnosti medzi samcom a samicou, tiez sa v poslednom case zdrzuje dost casto v budke.
    stretli ste sa s niecim takým uz v tak mladom veku ?
    Dakujem

    • Dobrý den,

      pohlavní dospělost je již v tomto věku možná, avšak mladé vyvádí obvykle jedinci starší jednoho roku. Obvyklé to tedy není, zda je to možné, nevím. Lépe bohužel poradit nemohu, osobní zkušenost nemám. Hledal jsem informace na internetu, ale ani tam jsem na podobnou zkušenost, kterou by někdo sdílel, nenarazil.

  • Petr Nejezchleba says:

    Dobrý den.Máme samečka korely je mu 10měsíců,máme ho od třetího měsíce.Je krotký hravý rád se mazlí a začíná být hodně ofrklý.Můj dotaz směřuje k lysince která se mu udělala na hlavičce hned za chocholkou má tam místo kde mu vypadalo veškeré peří.Není to rozškrábané krvavé ani nijak zarudlé.Čím by to mohlo být?Strava je standartní doplněna vajíčky,mrkví,zelenými listy,občas větvička ze smrčku i lískový oříšek občas.Jen ovoce do něj nedostaneme to prostě nechce.Venku z klece je prakticky každý den.Do vody mu kapeme vitamíny VINKA.Děláme něco špatně?Předem děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,

      raději bych nic nepodceňoval a navštívil rovnou veterináře. Bez fotografií nebo bližšího popisu nemohu spolehlivě poradit, veterinář vám v každém případě položí správné otázky a odborně korelu prohlédne ze všech nejlépe. Možná jde jen o krátkodobou ztrátu peří, které doroste, ale mohlo by jít i o příznak zdravotních problémů.

      Věřím, že bude vše v pořádku.

  • Oliver Mrazek says:

    Abych to upresnil koupil jsem si klec na adndulku ale andulky uz nemam a chtel bych si koupit korelu mam klec na vysku 41cm na sirku 23 cm a na delku 30 cm chci se zeptat zda staci ?

    • Marek says:

      no bude to tak pre jednu korelu, ale su to asi minimalne rozmery ake mozu byt … kazdopadne budete jej musiet umoznit kazdodenny prelet po dome

  • Oliver Mrazek says:

    Dobry den predem se omlouvam za chyby, ale snad to nebude tak spatne, chci se zeptat jak velka staci?

  • Michaela Poláchová says:

    Dobrý den. Moje kamarádka má korelu samičku (2roky), my máme samečka (5let) a chtěli by jsme aby měli mladé, protože jejich samička stále snáší neoplodněná vejce. Chci se zeptat jestli se to podaří i přes to že sameček má už 5 let.
    Děkuji.

    • Dobrý den,

      ve věku bych problém neviděl. Korely ale nepatří k mazlíčkům, které k sobě dáváme „jen na spáření“. Korely spíše tvoří pevné svazky a celoživotní partnerství. Páry obvykle žijí společně v jedné kleci trvale, společně se starají o mladé atd. Dočasné připuštění samečka nepovažuji za dobrý nápad. Spíše bych doporučil buď dát oba jedince o klece natrvalo, nebo ať si vaše kamarádka pořídí k samičce podobné starého (resp. mladého) samečka.

  • Jarda says:

    Dobrý den, máme pár korel, již podruhe letos snesla samička 5 vajec. Z prveho vrhu se vylihlo pouze jedno mlade, ktere behem dvou dnu uhynulo. To same do puntiku se opakalo v červenci. Muzete mam prodim poradit, kde je chyba, dekuji


    Ted jsem si vsimnul podobneho dotazu a odpovedi nad mym dotazem. Diky

  • Jozef says:

    Dobry den, co zeru mladata.?

  • Nela says:

    Dobrý den, moje známá má 2 korely.Pohlaví nevím.Jedna je bez problémů, druhé musí štípat zobák, protože si ho prý nebrousí. Je to možné? Navíc se ji při posledním krácení zobáku odloupl kousek horního zobáku. Má s tím navštívit veterináře nebo byste poradili, jak korele pomoc nebo co známá dělá špatně.

    • Dobrý den,

      bohužel se to stává, „vadný“ zobák může být zapříčiněn geneticky, nebo nějakým šrámem z minulosti, kdy zůstal zdeformovaný, korela jej tak nemůže brousit a zobák začne přerůstat. Je pak nezbytné jej ručně zastřihovat, či zaštipovat, jak píšete.

      Pokud došlo k nějakému vážnému zranění, jak píšete, určitě zvažte návštěvu veterináře. Jinak bohužel z Vašeho popisu nedokážu říci, jestli Vaše známá dělá něco špatně, nebo ne. Jedná se o problematickou věc, je nutné postupovat s opatrností, ochočená korela by si ale měla na proceduru zvyknout.

  • David says:

    Dobrý den mám korely pár a když samice snese vejce,tak se vyklubou 2nebo3 mláďata a když se vyklubou tak vydrží 3dny a uhynou.Dělá to každý rok mám je 5let a 3roky po sobě to udelalo

    • Dobrý den,

      příčin bohužel může být celá řada (infekce, vrozená vada, nevyhovující podmínky). Doporučil bych spíše osobní kontrolu od zkušeného chovala. Pokud je to opakuje každoročně, může být vada genetická přímo u rodičů. V takovém případě zvažte kroky, které líhnutí a trápení mláďat zabrání úplně.

  • Mario says:

    Dobrý den
    Pořídili jsme si s přítelkyní jednu korelu samečka a máme ji druhý den a trochu se chvěje a občas i funí co se děje?
    Prosím o odpověď
    Děkuji

    • Dobrý den,

      faktorů může být mnoho a bohužel asi nejsem takto schopen spolehlivě odpovědět, nicméně dávám nástin možností.

      – Korela je ve stresu, v nedůvěře (což je pravděpodobné, pokud je u vás druhý den), zkuste se s ní navázat kontakt, aby se necítila sama a v nebezpečí
      – Korele je horko (funění)
      – Korele je zima (chvění)
      – Korele něco chybí (potrava, dostatek vody, partner?, společnost…)

      Konkrétnější bohužel být nemohu. Nevím, jestli je u vás horko, nebo zima, zmíněné projevy mohou být důsledkem obojího… 🙂 Nejpravděpodobněji to ale vidím na ten stres s smutek.

      Pokud by se vám náhodou zdálo, že projevy působí velmi nezdravě, raději navštivte veterináře, toto musíte posoudit sami.

      Lukáš

  • Berankova says:

    Dobry den, mame doma korelku a posledni tyden nam prijde takova neklidna. Porad beha po kledci a porad pokrikuje.. Nemuze mu chybet neco ve strave nebo nemuze mit neceho moc?? Davame ji proso s lnenym seminkem a obcas ledovy salat.. Pedem dekuji za odpoved..

    • Dobrý den,

      bohužel mám příliš málo informací na to, abych mohl spolehlivě poradit. Ve stravě bych problém nehledal.

      Bohužel neuvádíte, jak dlouho korelu máte, jestli máte ještě nějaké jiné a jak vypadá vaše klec, popř. prostředí. Nové korele např. může chybět její partner, mohlo by pomoci jeho dokoupení od chovatele. Případně, pokud je dlouhodobě sama, může jít o stejný problém, chtěla by prostě vychovat potomstvo.

      Problém může být i ve změně prostředí (nový rušivý prvek v místnosti?), ale také třeba zdravotní, to bych doporučil navštívit zvěrolékaře.

      Zkuste se nad tím ještě hlouběji zamyslet, jestli se u vás něco změnilo, zda může být problém v partnerovi, nebo zda by mohlo být na vině zdraví.

  • Lucie says:

    Dobry den, máme pár korel, předloni měli tři mladé, vloni ani letos zatim samička nesnesla žádné vajíčko. Přitom je vidět že se páří. Čím to může být?

    • Dobrý den,

      může jít o neplodnost – pravděpodobně samičky, např. hormonální porucha. V takovém případě je ideální navštívit odborníka, který samičku může vyšetřit.

  • Krejci Martin says:

    Dobry den mame cca 1 mesic stare mladata ale rodice je zacinaji ozobavat a vytrhavat jim pirka. Jinak co se tyka krmeni tak porad krmi. Chci vas poprosit o radu jak dale spostupovat. Dekuji

    • Dobrý den,

      toto se může stávat. Vyškubávání se může dít, pokud rodiče chystají další snůšku, případně mohou být ve stresu, nebo příčina ani nemusí být zřejmá. Pokud je vyškubávání peří značné, je lepší mláďata rodičům odebrat a ručně je dokrmovat cca do 7. týdne. Pro mláďata jinak chování rodičů může být velmi traumatizující.

  • kristyna says:

    Dobrý den, máme doma samečku i samečka pred 5 mesicami se se parili samicka snesla 8 vajec 4 byli neplodni a 3 byli plodni a z jedno vajec se z cernalo tak sem to nechala oba rodici se stridali na v sezenich vajec samicka v noci a samec odpoledne. zbejvalo jen tyden aby se vilyhnuly mladata, jenom ze rodici prestali natom sedet nevim proc. dneska opet parili tak sem jim pripravila budku zrovna zkoumaji. ale nevim co mam dal delat nez snese vajicko bych chtela radu prosim chtela bych aby se to tento krat povedlo .

    • Dobrý den,

      záleží na mnoha faktorech… Správná teplota a vlhkost vzduchu, pokud možno pravidelně čištěná klec (i během hnízdění), rodiče by neměli být ve stresu, jinak mohou přestat hnízdit. Potřebuji kvalitní stravu, což ale věřím, že mají neustále.

      Bohužel vím více takto na dálku asi neporadím. Pokud by to nevyšlo ani napodruhé, zkuste si pozvat nějakého zkušeného chovatele, aby se na vaše jedince a klec podíval osobně, třeba by dokázal identifikovat problém.

      Každopádně fandím při druhé snůšce. 🙂

  • Lenka says:

    Dobry den,

    prosim o radu. Mela jsem dve samicky. Jednu 8let a druhou 5let. Kamaradily se,ale kdyz snesly vajicka, byly na sebe zle. Vzdy to preslo a nakonec se v zahrivani v klidu stridaly. Tuto nedeli vsak starsi samicka utocila ostreji a mladsi z toho zustala sedet a rychleji dychala. Odchytla jsem ji,prohledla a prisla mi v poradku. Dala jsem ji do klidu,ale po par hodinach umrela. Strasne me mrzi ze jsem neco zanedbala,byla moc mladounka. Nevite co se mohlo stat? A nevim co ted s tou starsi. Je videt ze hleda,vic se boji. Mam ji rada,ale dala bych ji do dobrych schopnejsich rukou. Dost casto snasi vajicka. Letos na jare uz jich dala 7. Myslim ze by ji bylo dobre u samecka.
    Dekuji za odpoved.

    • Dobrý den,

      je velmi těžké na toto spolehlivě odpovědět. Korely se snáší velmi různě jedinec od jedince. Obecně se doporučuje chovat korely v párech, takže to může být první příčina problémů (jedna samice, která nakladla vajíčka, mohla začít žárlit na tu druhou, která na nich začala sedět). Pokud jsou ptáci na sebe agresivní, je lepší je buď rozdělit, nebo doplnit o další jedince, podle toho, jaké máte možnosti a chovatelské záměry.

      Jak píšete, druhé samičce by určitě bylo dobře u samečka. Co jí jednoho staršího pořídit? Případně můžete kontaktovat nějaké chovatele korel a samičku s nimi vyměnit za nějaké mládě, budou-li mít zájem.

  • Marie says:

    Dobrý den, chováme korelí pár uvnitř v bytě v kleci. Samičku jsme vychovávali už od mala, takže je na nás zvyklá a nebojí se nás. Nedávno jsme k ní pořídili samečka, který byl bohužel ve voliéře venku, takže se lidí bojí a nenechá se ani vyndat s klece. Je ještě nějaká možnost ho naučit, aby si sedal na ruku a nebál se nás? Jestli ano, tak prosím i „návod“ jak na to. Děkuji

  • Dadulka says:

    Dobrý den, dnes nám naše žakouší slečna Betynka snesla první vejce bez samce (je jí 7,5roku) a sedí na něm.Nevím jestli jí ho mám vzít ,nebo nechat? Poraďte mi prosím.

    • Pokud se matka o vajíčko (či vajíčka) zajímá, tzn. sedí na nich, doporučuji zakoupit umělá a vyměnit je, aby se vajíčka v kleci nekazila. Po cca 14 týdnech samice o umělá vejce ztratí zájem, pak je můžete odstranit.

      Jestli o snesená vejce samička žádný zájem nejeví, zkusil bych je odebrat „bez náhrady“.

  • Kateřina says:

    Dobrý den,
    Korela mi vlezla do těsta na buchtu-mela těsto po celem bříšku i na ocasu. Omyls jsem ji vodou ale peří i tak trochu ztvrdlo. Mam nechat korelu ať se očistí sama nebo ji mam pomoct?

  • Lucie says:

    Dobrý den , mam samicku korely cca 10 dní uz sedí na bydelku kde má vodu v pitku zvedá ocas nahoru a tak lehce si stebeta . Nevíte čím to může být kamarádka říkala ze by se mohlo stát ze snese vajíčko. Ale když otevřu klec tak normálně vyleze když něco někdo jíme tak priletne na hlavu nebo ruku a chce ochutnat jako dříve žere normálně . Jenom v tomhle je jiná nikdy to nedělala tak právě nevím či by to mohlo být samička je řádně odcervena a je doma ji máme rok a půl od chovatele který ji právě odstavil takže stará vlastně taky není . Děkuji za odpoved

  • michal trzaskalik says:

    Dobry večer mužeme dát korele kokosový ořech děkuji za odpověď

  • Dominika says:

    Dobrý den, máme tříletého samečka korely a zhruba od letošního jara nám začal hnízdit. Přestal pouze cca na 2 měsíce a to v červenci a srpnu. V září opět začal a pokračoval do konce října a od poloviny listopadu opět hnízdí. Při jakémkoliv pohybu kolem klece je agresivní a syčí. Děkuji předem za veškeré Vaše rady.

    • Dobrý den,

      pokud sameček nemá samičku, pravděpodobně je chování způsobeno tím, že po nějaké touží. Ale to je spíše odhad. Pokud samičku nechcete pořizovat, zkuste být na samečka milí, rozmazlovat jej oblíbenými pokrmy atd, zkrátka se mu hodně věnovat. Korely jsou „velké osobnosti“, každý jedinec je jiný. Ale je to druh, který je velmi společenský, a tak může samota agresivitu způsobovat.

  • Michaela Pejlová says:

    Dobrý den, mám doma samečku i samečka ale každého v jiném pokoji samička je šikovnější než sameček ale ani jeden nepřijíma zeleninu ani ovoce vůbec nevim co stím snad mi poradíte předem (děkuji)

    • Dobrý den,

      zkuste dlouhodobě postupně omezovat množství podávaného „zrní“ a nahrazovat je malou dávkou zeleniny a ovoce, papoušek si na úpravu jídelníčku postupně zvykne. Také může pomoci „hravá“ forma podání ovoce, kdy jej můžete zavěsit na strop klece, pro papouška rázem může být taková pochoutka velmi oblíbenou.

  • Natalie says:

    Dobrý den,máme 3 měsíčního Pepika korelu a všimla si ze strašně začal drbat se a při tom moc nervózní ,vidím ze ho to moc trápí a svidi mu to ,a ještě ma průjem vykal je řídký bílo-zeleny ,můžete poradit co máme dělat abychom mu ulevilo a od čeho to mohlo stát možná je v tom nějaká nasa chyba při chování ,dekuji předem za odpoved

  • Hanka says:

    Dobrý den, k samečkovi korely, jsme si přímo od chovatele koupili korelku bělohlavou, která dle chovatele má být samička. Se samečkem se moc neskamarádili, ale celkem se v jedné kleci tolerují. Z dostupných informací vím, že samičky bývají klidnější a samečci zpívají. Naše „samička“ se naučila přesně opakovat zpěv samečka, neustále brble, zpívá, nadává – je možné že se takto projevuje i samička nebo se chovatel spletl a je to sameček. Předem děkuji.

    • Dobrý den,

      samečci mají k mluvení větší předpoklady a neplatí, že by samičky nemluvily vůbec. Takže jen podle toho nelze určit, že by se prodejce mýlil. 🙂 O samičku lze ochočit a naučit povídat a pokud má vzor v upovídaném samečkovi, klidně po něm může temperamentní samice rychle začít opakovat.

  • Helena says:

    Dobrý den, hodlám si v brzké době koupit korelu, svého prvního papouška. Mám pro ni klec, krmivo, přečtené vše co jsem našla. Chci se zeptat ohledně ochočování, jestli papouška nechat zvyknout si na nové prostředí, a jestli ano, jak dlouho.

  • Jano says:

    Dobry den je možne abi sa sparily korela albino a klasicka šeda ??

    • Dobrý den,různě varianty korel by mělo být možné křížit. Dokonce se tak chovatelé snaží cíleně získat nové barevné varianty. Přesto doporučuji si o tématu něco nastudovat.

  • Radek.Kufa says:

    Dobrý den mám mladý páreček korel, myslíte že je půjde vycvičit.

  • Josef Myška says:

    Dobry den mam parek korel nasedly sedli po 21dnech slezli. Při prohlídce jsem zjistil ze byli ve vajíčkách zaschla mladatka.Poradi mi někdo cim to je

    • Dobrý den, hledal jsem na internetu na jiných stránkách a fórech odpověď na Vás dotaz. Problém může být buď genetický (nevhodný nebo dokonce vzájemně příbuzný pár), případně může být způsoben prostředím – v budce je nutné navýšit vlhkost (například rosením podestýlky) a samotných vajec, pokud tak korela nečiní.

  • Sarah says:

    Dobrý den, vzali jsme si malou korelku z voliéry. Je to tak 14dní co vyletěla z budky. Umí už létat a i sedět na bydle. Je plně opeřená. Ve voliéře už sama jedla, ale někdy hrozně nahlas křičela a škemrala o jídlo aby ji rodiče nakrmily, ale jim se moc nechtělo. Teď když jsme si ji vzali do klece tak jen sedí na bydélku a dívá se. Nechce ani jíst. Myslíte, že ji tam máme vrátit ještě zpátky, nebo je jen ve stresu a jíst začne? Můžete mi napsat na email SaraBlazkova2@seznam.cz a pošlu vám i fotku

  • Draco says:

    A jak ho naučit létat

  • Draco says:

    Dobrý den chci se zeptat když mladé korely samo vyleze to už můžu učit na ruku?

  • Havran Tonda says:

    Dobrý den máme 3 mláďata od korely 2 dny co vyletěl poslední ale od hlavičky až po prostor mezi křídly mají výdej kůži nevím zda li peří vypadalo samo nebo ji ho výšku bály rodiče. Doroste jim to peří znovu?

    • Dobrý den, peří by mělo dorůst znovu. Příčin vyškubaného peří může být více. Mláďata mohla být ve hnízdě příliš dlouho, pak se stává, že peří vyškubají rodiče. Mohlo by jít i o nemoc nebo o chování, které si mláďata převzala od rodičů, ale soudím, že to je nepravděpodobné, přikláněl bych se k první variantě.

  • Draco says:

    V kolikátém dní je přestávají krmit

  • Draco says:

    Dobrý den chtěl bych se zeptat v jakém věku můžu mládě korely naucin na ruku aby se nebála a byla zvyklá na člověka? A můžou dětskou přesnídávku?

    • Dobrý den,

      o potravu mladých korel by se měly starat rodiče mláďat. Až se rodiče starat přestanou, nastává vhodná chvíle na ochočení, nejprve korely učíme jíst z ruky, poté je můžeme snáze naučit chodit na ruku.

  • Markéta says:

    Dobrý den, potřebovala bych Vaši radu.

    Máme 2 korely(samičku a samečka – původně to měla být samička, ale bohužel), páří se spolu, ve čtvrtek večer snesla samička vajíčko do misky s jídlem a v pátek další, od té doby nic. Bohužel jsme amatéři, žádní chovatelé a nechceme chovat mláďata(nejsme na to připraveni, máme korely v bytě a bojím se, že by je následně nebylo kde udat). Kdy mohu korele vajíčka odebrat a mohu to vůbec udělat, aby jí to nějak neublížilo?

    Všude jsem se dočetla, jak na chov mláďat nebo jak postupovat, když je samička sama, ale o tomhle případu se mi nepovedlo nic dohledat. Jak jsem již psala jsem laik, dočetla jsem se pouze, že bude snášet cca ob den, 4-8 vajec, máme ji po tu dobu, dokud nesnese všechny, vejce nechat, zajistit klid a dostatek potravy(můžete mi prosím doporučit co přidat, co ubrat), stálý přísun sépiové kosti.

    Dali jsme jim do klece misku s podestýlkou a vejce dali do ní.

    Budu ráda za jakékoliv rady. Děkuji

    • Dobrý den,

      velmi těžko radit, samozřejmě nejraději bych vám řekl, abyste mladé odchovali. Není nic hezčího, než úspěšně odchovat mladá zvířata. Pokud nechcete, zřejmě bych vajíčka zaměnil na umělá a poté je postupně ubíral… Těžko říct. Hlavně je problém, že pokud budete mít pár dále pohromadě, samička začne za nějakou dobu nejspíše opět snášet a vy ji takto budete stále dokola trápit.

      Čili zkuste ještě přehodnotit, zda není lepší mladé vychovat.

      Co se týče stravy, je důležité především dodat skrz potravu dodatek bílkovin (samička jej velké množství spotřebuje do bílku ve vejci) – vejce, tvaroh, semena. Dále minerály (na skořápku především vápník, minerály lze přidat do vody). Dále klasickou bohatou a rozmanitou stravu.

      • Zdena Trefilová says:

        Dobrý den, mám stejný problém. Aby náš klučina nebyl moc sám (jsme s manželem často a dlouho v práci), pořídili jsme kamaráda, a vyklubala se z něho kamarádka. Oba máme v kleci 80×90. už skoro rok – staří jsou něco málo přes rok. Zatím se velmi kamarádí (prakticky všechno dělají společně), ale nepáří. Nevím si rady, jak postupovat, kdyby se jim podařilo zahnízdit. Na další klec nemáme v bytě prostor, nevím, kolik mladých by mohli mít a jak by se o klec dokázali dělit ve větším počtu. Samozřejmě bych mláďata ráda pomohla i odchovat, ale nevím jak by to bylo časově náročné, zda existuje nějaké místo, kam pak už případné odrostlé potomstvo dávat. Chápu, že odebírání/výměna vajec je veliký stres, ale také vím, že kdybychom pár rozdělili, oba by strašlivě trpěli. Děkuji moc za radu.

        • Dobrý den,

          samozřejmě nejlepší je mláďata odchovat. Ve chvíli, kdy samička snáší vejce, můžete „oběhat“ okolní zverimexy a poptat se, zda mláďata odeberou. Stejně tak dát inzeráty na internet, poptat se známých, nebo v chovatelských stanicích.

          Časově náročné by to pro vás být nemělo, když budou mít dospělé korely dostatek potravy, zbytek už zařídí. Prostorové možnosti nedokážou odhadnout.

          Pak je zde samozřejmě možnost odebírat matce vejce a nahrazovat je umělými (postupem času o ně ztratí zájem, když se „nebude nic dít“), ale považoval bych to za krajní řešení.

          Může navíc trvat i roky, než pár zahnízdí. I když je skvělé, že sháníte potřebné informace, nemusí jít o vyloženě aktuální problém.

  • Draco says:

    Dobrý den chci se zeptat když má korela mladý může některé mladé zahynout? A čím je krmit aby byla silná a zdravá? Můžou jíst třeba i dětskou přesnídávku nebo meke piškoty v mléce nebo nějaká speciální směs?

  • Alžběta says:

    Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se snesou dva samci v jedné kleci bez samiček nebo jestli by bylo snažší samečkovi jako společníka pořídit třeba andulku (taky samečka) jestli se navzájem nebudou prát.

    • Dobrý den,

      bohužel na toto nejsem schopen odpovědět, budete muset vyhledat někoho, kdo má se dvěma samci v kleci zkušenost, případně zda poradí jiný čtenář, budu rád.

      • Zdeňka Procházková says:

        Dobrý den, my jsme měli dva samečky a bylo to bez problémů. Měli se rádi a jeden se od druhého nehnul na krok.

  • Jan says:

    Dobrý den potřeboval bych poradit máme dvě korely nečekali jsme že se budou pářit a najednou máme v kleci vajíčko nejsme na to připravený všude čtu že je potřeba budka ale já si myslím ze se už do ni nenaučí jak máme postupovat díky za odpověď

    • Dobrý den,

      omlouvám se za pozdní odpověď, snažil jsem se dohledal odpověď, bohužel bez úspěchu. Rozhodně bych pořídil korelám budku. Třeba se ozve chovatel se stejnou zkušeností a poradí více.

  • Dracodlak says:

    Dobrý den chci se zeptat mám 4 korely 2 samce a 2 samice jeden pár korel už má vajíčka a střídají se v sezení mohou mýt mladý? a co udělat s druhým párem korel kdyby se mladý vylihly? Mám je nechat ve. .voliéře a neublíží mladým? Díky za odpověď

    • Dobrý den, je pravděpodobné, že se vám mláďata narodí. Bohužel se obvykle nedoporučuje chovat v jedné kleci dva páry, neboť druhý samec by např. mohl mláďata druhého páru zahubit. Doporučuje se buď jeden pár, nebo tři a více párů. Ale je to případ od případu.

      • Jiří says:

        dobrý den, nenapsal jste v jak velké voliéře, či kleci je chováte. Já chovám 2 páry korel v jedné voliéře šestým rokem, oba páry pravidelně hnízdí (momentálně má jeden pár 5 mladých a druhý 4) a nepozoruji žádný šarvátky. Pokud má druhý pár k dispozici hnízdní budku, neměl by vzniknout problém. Jestli máte dostatek místa, zavěste jim další budku. 1 si vyberou a nebudou obtěžovat hnízdící pár.

  • Denisa says:

    Dobrý den,
    máme dvě samice a jednoho samce. Samec se pářil s jednou samicí, která snesla 3 vajíčka, ona na vejcích seděla, ale samec ne. Po nějaké době jsem viděla samce, jak se páří s druhou samicí. Další vajííčka zatím v budce nejsou.

    Někdo radí odstranit jednu samici.

    Co myslíte vy? Je jen samec nezkušený nebo ho rozptylují dvě samice?

    Děkuji

  • Kristýna S. says:

    Dobrý den,
    mám korelu (samec, 8 týdnů) a ráda bych ho naučila k nějakým zvukům či ho naučit pár slůvek. Jak na to? Často to slovo opakuji, a tak to dělám už delší dobu, ale stále jen pícká, ale žádné slůvko v tom neslyším. Poradíte mi nějak? 🙂 Děkuji

  • Naďa says:

    Dobrý den, máme páreček korel. Do klece jsme jim dali budku, ve které začali hnízdit a snášet vajíčka. V sezení na vejcích se střídají. Každým dnem čekáme mladé. Chtěla bych se zeptat, čím krmit? O krmení se postarají ptáci sami? nebo je třeba je nějak dokrmovat? Nějaké krmivop navíc než jsme dávali doposud?
    Děkuji Naďa

  • Marcela Piloušková says:

    Dobrý den,máme korelku už má 10 let a už několikrár snášela neoplodněná vejce.Naposledy ale už před 4 lety.Nyní ale začala hodně žrát zrníčka,rohlík i brambůrku i okousávat sépiovku a sem tam sedí i dole,sem tam je taková nemotorná a jako by mírně chtěla přepadnout do předu,tedy mírně nestabilní,jako by jí v bříšku vadilo vajíčko,ale od minulé středy,tedy 5 dní zpět vajíčko nevytlačila.I když už v tu minulou středu jako by občas tlačila,sleze dolů,bouchá sem tam zobáčkem do země,je nervózní,pocupkává dole,nahoru zase vyleze,to dělá spíš navečer,přes den více spí.Kaká spíš řidší a méně.A třeba začne u krmítka zobat,2x zobne a přivírá oči a za chvíli se probere a zase popapá něco.Tento týden to tak při zobání dělá,jako by byla unavenější.Napije se,pak zobne 2x,3x do sépiovky a vyleze na plyšáčka,tam spí.Mo se o ni bojíme,poraďte,co s ní může být a co tedy dělat.Děkujeme moc.

    • dobry den, pokud mate vazne obavy o zdravi korelky, radeji bych vam doporucil navstevu veterinare. Muze i nemusi jit o neco vaznejsiho a nerad bych vam poradil spatne. Odbornik, ktery korelu osobne prohledne, bude mnohem povolanejsi osobou.

  • kačka says:

    Dobrý den moje korela snesla 2 vajicka a sedi na nich i samec i samice.Nevite jestli se uz konecne dockam mladych korel.

  • Maya says:

    Děkuji,za odpověd.Ja jsem si to myslela

  • Maya says:

    dobrý den,
    m
    Mám takovy problem mám Koralu a snesla 2 vajíčka,ale nemá samce.Je možné,aby se s vajec vylíhly mládata bez odplodnění.děkuji za odpověd.

    • Dobrý den,

      vejce budou pravděpodobně neoplodněná, podobně jako mohou slepice snášet vejce bez kohouta. Pokud bude samička na vejcích sedět, nebraňte jí v tom. V případě, že by vejce začala zapáchat, je možné je vyměnit za umělá. Pokud si jich všímat nebude, za několik dní vejce odstraňte.

  • -->

Podobné články